Vybudovali pro ně nový výběh a připravují projekt jejich sledování. Pokud se na něj podaří získat finanční prostředky, budou vydry opatřeny vysílačkami a pomohou tak získat cenné informace o chování a úspěšnosti přežití zvířat odchovaných člověkem a znovu vypuštěných.

„Vydry jsme odchovávali společně ve skupině, aby byly stále s jedinci svého druhu a nefixovaly se na nás. Jakmile již nebyly závislé na mléce, výrazně jsme kontakt s nimi omezili," uvedl Stanislav Němec, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi, který zdůraznil, že hlavním cílem záchranných stanic pro zvířata je pomáhat zraněným volně žijícím zvířatům, jejich osiřelým mláďatům a jinak handicapovaným živočichům tak, aby mohla být vrácena zpět do volné přírody.

Ne u všech to je ale možné. Některá mláďata ošetřovatele vnímají jako své vlastní rodiče, ztrácí bázeň před člověkem a v dospělosti mu mohou být velmi nebezpečná. Agresivita vůči člověku je známa například u ochočených srnců. Také divočáci mohou způsobit vážná zranění a výjimkou nejsou ani odchovaní krkavcovití ptáci.

„Zvířata, která jsou na člověka až příliš fixována, tak už musí v jeho péči zůstat například v oborách, zoo anebo v rukou zkušených chovatelů. U některých druhů navíc rodiče svá mláďata učí mnoha dovednostem důležitým k životu v divočině. To jim lidé nahradit nedokážou," vysvětlila Michala Jakubův z vlašimské záchranné stanice.

„Pro mladé vydry jsme v léčebném areálu stanice přes zimu vybudovali nový výběh podobající se jejich přirozenému prostředí. Mohou se zde učit lovit a především nás díky pevnému neprůhlednému hrazení nemohou vidět, ani když se pohybujeme jinde po areálu stanice. Mohou si tak na naši blízkost ještě více odvyknout a doufáme, že je bude možné vypustit," pokračoval Stanislav Němec.

Vydry si před ošetřovateli již nyní udržují výrazný odstup. Vlašimští ochránci proto úzce spolupracují s Agenturou ochrany přírody a krajiny a snaží se vydry co nejlépe připravit na možné vypuštění. Plánují přitom tyto čtyři mladé jedince i potom dále sledovat.

„Úspěšnost přežití vyder odchovaných člověkem a vypuštěných zpět na svobodu zatím není dobře zdokumentována. Pokud by se nám povedlo tento jedinečný projekt sledování vyder realizovat, mohl by nám přinést spoustu zajímavých dat. Dokáží-li se například uživit, začlenit do populace volně žijících vyder anebo dokonce budou-li schopné mít vlastní mláďata," představil plány stanice Stanislav Němec.

„Početnost vyder v naší přírodě pomalu vzrůstá. Mnoho jedinců však uhyne na silnicích, je nelegálně zastřeleno anebo otráveno. Výzkum života těchto zajímavých šelem a osvěta veřejnosti jsou jedny z nejdůležitějších bodů jejich ochrany," dodala závěrem Michala Jakubův.