„Dostali jsme informaci, že v obci u jednoho chovatele hynou slepice,“ připomněl Zdeněk Císař, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví KVS.

Na místě veterináři skutečně objevili pět uhynulých slepic, které odvezli do Státního veterinárního ústavu. Rozbor pak potvrdil nákazu aviární influenzou H5N8.

Čtěte: Domácí chovy ohrožují ptáci z volné přírody

Následoval známý scénář. Na místo dorazili znovu veterináři a utratili všechny ptáky z nakaženého chovu blažejovického drobnochovatele. „Ptáky, celkem třináct slepic a tři kachny, jsme usmrtili injekčně,“ popsal Zdeněk Císař, podle něhož se chov nakazil nejspíš od vodních ptáků, kachen. „V okolí obce je několik rybníků a také přehrada Švihov,“ řekl veterinář.

Starosta Blažejovic: co přineslo nákazu, nevíme. Kachny nejsou vidět, zato vrabců jsou tu hejna

Doufali, že se jim ptačí chřipka vyhne, sledovali zprávy z jiných míst v Česku a teď je nákaza i u nich. Právě tak hodnotí potvrzený výskyt nákazy aviární influenzou H5N8 ve své obci starosta Blažejovic na Dolnokralovicku Karel Říha. „Myslíme si, že to k nám přišlo s divokými kachnami," uvedl starosta malé obce na východě Benešovska.

Připomněl, že kromě rybníků kolem obce, protéká Blažejovicemi malý potůček Stráž. Na něm, v blízkosti lesa, se divoké kachny shlukují. A nedaleko od tohoto místa bydlí i chovatel, kterému uhynuli ptáci.

„U potoka bývá hodně kachen, třeba i padesát až sedmdesát. Teď tam ale nejsou vidět. Potok je totiž zamrzlý," potvrdil Karel Říha. „Je však také možné, že by sem nemoc zavlekly hrdličky nebo třeba vrabci. Loni tu žádní nebili a v těchto mrazech, které letos panují, jsou jich tu hejna," vypozoroval starosta současnou situaci.

Obec podle starosty zveřejnila na úřední desce informace o správném postupu při podezření z nákazy ptačí chřipkou.

Vytýčili ochranné pásmo

Veterináři kolem Blažejovic, ohniska nákazy, vytyčili tříkilometrové pásmo ochranné a také desetikilometrové pásmo dozoru. V ochranném pásmu nyní všichni chovatelé musejí úřadům doložit počty ptáků ve svých chovech a to do 15. února.

„Současně jsme formou mimořádného veterinárního opatření nařídili chovatelům, aby drželi svou drůbež v uzavřených prostorách a zabezpečili své chovy před nalétáváním divokých ptáků. Chovatelé také musí sledovat zdravotní stav své drůbeže a musí nám hlásit případné úhyny,“ dodal Zdeněk Císař, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví KVS.

Čtěte také: Pátecká stanice spolupracuje s veterináři při kontrole ptáků

Obce v okolí ohniska veterináři současně vyzvali, aby si pořídily uzavíratelné omyvatelné nádoby, kde by mohly případně uhynulé ptáky uložit a transportovat do ústavu.

ilustrační fotoZdroj: Deník/Jiří KopáčIlustrační foto. Autor: Deník/Jiří Kopáč

Úhyn hlásili i jinde, opatření nevyhlásili

Případ z Blažejovic ale na Benešovsku nebyl první. Informaci o úhynu až sedmi volavek nahlásil telefonicky už v pondělí 6. února hasičům z HZS Benešov volající z Týnce nad Sázavou. Pod Masarykovým mostem ale hasiči našli pouze jednu volavku, která uhynula podle stadia rozkladu už před delší dobou. Kadáver proto hasiči odvezli k likvidaci a veterináři v Týnci žádné mimořádné veterinární opatření nevyhlásili.

Přečtěte si: Hasiči a policisté vyrazili k mrtvým volavkám, o ptačí chřipku nejspíš nejde