Policisté z prvosledové hlídky pomohli například několika lidem z hořícího domu v Nesvačilech. Na místo dorazili jen šest minut poté, co je tam vyslal operační důstojník.

„Měli informaci, že se uvnitř nachází hned několik osob a zvířat. V době jejich příjezdu již byla značná část domu v plamenech. Oknem v přízemí, které bylo otevřené, se dostali dovnitř, kde nalezli tři osoby. Starší paní upoutanou na invalidním vozíku okamžitě vyvezli ven, muž, žena a také jejich tři psi vyběhli za nimi,“ popsala mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková.

Díky včasnému oznámení zatkla prvosledová hlídka také mezinárodně hledanou osobu. Zachránili rovněž život mladíkovi, který vyhrožoval sebevraždou.

Poloportál úsekového měření rychlosti na výjezdu z měřeného úseku u Modletic - v dálničním kilometru 78,1 ve směru jízdy od dálnice D1 k D5.
Chytré měření rychlosti už na Pražském okruhu číhá na řidiče. Jde o čtyři úseky

Jedním z posledních výrazných správně vyřešených případů byla letos o prázdninách pomoc obětem dopravní nehody u benešovského Černoleského rybníka. Po střetu dvou aut si policisté, kteří přijeli na místo jako první všimli, že část jednoho z automobilů začíná hořet.

„Použili proto hasicí přístroj, který je součástí vybavení jejich služebního vozidla. Během chvíle na místo dorazili hasiči, kteří již měli celou situaci v souvislosti se zahořením vozidla pod kontrolou,“ uvedla mluvčí s tím, že záběr činností prvosledové hlídky je skutečně velmi široký a to celých čtyřiadvacet hodin denně a sedm dní v týdnu.

V případě, že se děje něco vážného, měli by být právě oni na místě jako první. Mají k tomu výcvik i speciální vybavení vozu.

Vjezd do benešovské Nádražní ulice k mostu přes železnici zakazují dopravní značky a brání mu i mobilní oplocení staveniště.
Hádka předcházela nehodě auta na uzavřeném mostě přes železnici v Benešově

Okres Benešov je ale svou rozlohou největší ve Středočeském kraji. Doba přesunu hlídek z místa na místo se kvůli tomu úměrně prodlužuje. Podle policejní mluvčí je také proto nezbytná spolupráce jejich kolegů z obvodních oddělení i ostatních složek IZS, včetně městských a obecních policií.

„Spolupráce mezi nimi je na stále lepší úrovni a stále se prohlubuje. Tím se zvyšuje i jejich profesionalita. Aby to tak bylo, probíhají společná cvičení, na kterých se v praxi prověřuje připravenost jednotlivých složek, schopnost jejich vzájemné komunikace a koordinace,“ připomněla Veronika Čermáková.

Prvosledové hlídky vznikly v Česku v roce 2016 zejména v reakci na tragickou událost v Uherském Brodě, kde útočník v restauraci zastřelil osm lidí. V rámci devíti územních odborů Krajského ředitelství policie Středočeského kraje fungují zatím vedle Benešova i v dalších osmi okresech.

Prvosledové hlídky Policie ČR

Vedle Benešova působí také v Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Nymburku, Rakovníku, Příbrami a také okresech kolem hlavního města Praha venkov – Východ a Praha venkov – Západ. Složeny jsou zpravidla ze dvou členů a operují nepřetržitě v celé lokalitě územního odboru.

Jejich hlavním úkolem je rychle a takticky správně reagovat na oznámení, ve kterém jde zejména o bezprostředně hrozící nebo trvající ohrožení života nebo zdraví osob, závažné ohrožení majetku v důsledku nezákonného jednání nebo se pachatel protiprávního jednání nachází na místě činu.

Prvosledovou hlídku vysílá na místo operační důstojník na základě aktuálního vývoje bezpečnostní situace. Policisté z prvosledových hlídek jsou speciálně vycvičeni, mají speciální výstroj a výzbroj. Kromě balistické ochrany a dlouhých zbraní mají ve vozidle také takzvaný Rescue Bag k poskytování první pomoci a také automatický externí defibrilátor, k jehož používání jsou taktéž speciálně vyškoleni. Díky těmto dovednostem už v minulosti zachránili několik lidských životů.

Zdroj: Policie ČR