„Organizaci nám trochu zkomplikovalo počasí, proto jsme se na poslední chvíli raději přesunuli k sokolovně, kde byla možnost využít nouzové přístřeší v případě deště. Bylo ale třeba dát všem na vědomí, kde jsme, což jsme operativně vyřešili," okomentoval úvod sobotního blešáku Jan Krůta starší z pořadatelského Fan klubu Poříčí.

První návštěvníci zlákáni pestrou nabídkou, v níž je možné objevit doslova poklady za pár korun nebo slouho sháněné předměty, dorazili krátce po otevření areálu. Organizátoři nakonec napočítali přes tři stovky zájemců o nabízené zboží z druhé ruky a pochvalovali si atmosféru improvizované tržnice.

„Kramářské vykřikování senzačních nabídek, smích a sousedská atmosféra mi připomněla dřívější sešlosti na čarodějnicích, kdy se sousedi trumfovali z jednoho kopce na druhý, kdy se spontánně bavili secvičenými půlnočními scénami na šibřinkách," zavzpomínal Jan Krůta a přiznal, že nečekajně hojná účast všechny potěšila už proto, že ve stejnou dobu se v Poříčí konala také poslední jízda v autokrosovém areálu a fotbalový Memoriál Standy Dlouhého.

„Těšili jsme se z radosti nakupujících. Snad každý si odnášel nějakou trofej, nezbytnost, či další věc do sbírky nepotřebností. A prodávající často přidávali jako dík za koupi ještě nějakou maličkost navíc," doplnil organizátor s tím, že větší počet akcí v jedné obci ve stejný čas vede ke škodě všech a napříště by bylo dobré, aby se obec s organizátory domluvila a a všichni spolujpracovali.

Karel Chlumec