Například v Benešově se o nové normě a především jejím naplňování a z něj vyplývajících případných sankcích, hovoří už poměrně dlouho. Potvrdila to mluvčí města Veronika Kondrátová. „O tématu komunikujeme v rovině opatření ze strany městské policie, ale hovoříme o něm i s majiteli pohostinství. Apelujeme na ně například i kvůli tomu, aby zamezili vycházení hostů z podniku s nápoji," uvedla Veronika Kondrátová, mluvčí benešovské radnice s tím, že v případě porušování nového zákona, ale nejen něj, se do zařízení vypraví strážníci nebo také členové Policie ČR.

„Na porušování zákazu kouření mohou občané upozornit obě tyto složky," připomněla mluvčí.

Benešov už má vyhlášku o nočním klidu a následcích jeho porušování. Právě tohle nařízení budou strážníci řešit standardně, tedy žádnými mimořádnými opatřeními nebo nasazením vyššího počtu policistů. „Takovou situace vyřešíme stejně, jako to děláme dosud, tedy v souladu s platnou legislativou či obecně závaznou vyhláškou. K tomu slouží například i udělování blokových pokut," dodala mluvčí Veronika Kondrátová.

infografika; zákaz kouřeníZdroj: VLM

Kliknutím infografiku zvětšíte.

ANO, BOJÍME SE TOHO

O rušení nočního klidu i nepořádku na chodnících se baví také v Kolíně. Právě toho se tam obávají v souvislosti se zavedením protikuřáckého zákona. „Už jsem to řešil s městskou policií, ano, bojíme se toho," potvrdil starosta Vít Rakušan. „Hlídky městské policie s tím počítají, hodlají se na dodržování nočního klidu před restauracemi soustředit," dodal starosta.

Sklárny Kavalierglass Sázava.
Při oslavách výročí sklárny zapíšou konvici do knihy rekordů

Město nyní bude také muset ulice vybavit novým mobiliářem. „Provozovatelé restaurací si ten zákon nevymysleli, ulice je města, ne jejich. Jedni vyndají popelník z restaurace, jiní ne. Musíme vybrat třeba vhodné koše," dodal Rakušan.

POPELNÍK NENÍ ZÁBOR

Kutnohorští hospodští zatím o umisťování popelníků před své podniky neuvažují. Někde už jsou, zejména tam, kde už před časem kouření zakázali.

Někteří hospodští se obávají, že popelník na chodníku bude brán jako zábor a tudíž zpoplatněn. Tuto informaci částečně vyvrátil Dobroslav Vepřek z Technického oddělení, i když sám určité pochybnosti připustil.

„V současnosti popelníky za zábor považovat nebudeme, zákon nám to neukládá. Ale je otázkou, jak to všechno dopadne. Může se rozjet debata a přijde nějaké legislativní nařízení, které to všechno změní," vysvětlil.

Ilustrační foto.
Anketa: Je podle vás zákaz kouření v hospodách správný krok?