Jeden z jejích iniciátorů, Jiří Mrázek, který společně se zhruba 250 lidmi připojil pod požadavek autogram, to obhajuje logicky. Provoz a to zejména kamionů kolem Votic, stále roste. „O vzniku protihlukové stěny se intenzivněji zajímáme řadu posledních měsíců. Ale o problému hluku ze silnice se tu mluví už šest, sedm let,“ uvedl.

Vybudování stěny je ale v nedohlednu, a to zejména kvůli postoji Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), správci uvedené komunikace. „Obdrželi jsme písemnou odpověď Ředitelství silnic a dálnic na naši žádost, která mimo jiné požadovala opětovné zvážení výstavby protihlukové stěny u silnice I/3 v exponovaných úsecích komunikace a opravu dilatací mostu na výpadovce na Jankov,“ potvrdil mluvčí votické radnice Jan Vachtl.

V odpovědi podle votické radnice stojí například i informace, že ŘSD v této věci nedisponuje „aktuálními relevantními podklady prokazující porušení hlukové zátěže venkovního chráněného prostoru obytných staveb ve Voticích.“

Ilustrační foto.
Votice usilují o bariéru proti hluku u silnice I/3

„Toto stanovisko bylo vydáno i přes to, že jsme doložili údaje z měření, které pro město Votice na základě podnětu občanů na zastupitelstvu města už v loňském roce, provedla společnost Tawny Tradings,“ sdělil votický starosta Jiří Slavík.

Současně ale připomněl, že ŘSD uznává, že je nutné udělat opatření na mostě nad silnicí z Votic na Jankov. Hluk z tohoto mostu totiž míří k uším poblíž žijících Votičáků od automobilových kol, která při jízdě narážejí na dilatace jednotlivých částí mostní konstrukce. „Tuto opravu nyní ŘSD projektuje a předpokládá, že s ní začne ve druhé polovině letošního roku,“ sdělil starosta a věří, že nové technologie, které nyní cestáři mohou využívat, pomohou ke snížení hluku.

Přesto, že správce silnice I/3 žádost města o stavbu protihlukové stěny odmítá, povedou Votice podle starosty Jiřího Slavíka v této záležitosti další jednání. Celý zádrhel tkví ale v tom, že ne ve všech místech silnice kolem města, je hluk v rozporu se současnými hygienickými normami. Na některých místech hluku v přímém pronikání brání přírodní val.

Čistírna odpadních vod ve Voticích.
Votičtí zastupitelé hlasovali na síti pro rekonstrukci čistírny odpadních vod

Navíc ani tam, kde chybí, měření jednoznačně neprokázala, že jsou normy výrazně překračovány. Potvrdila to řada měření, která provedlo jak město, tak kvůli stavebnímu povolení investoři. Také proto ŘSD nechce stavět celou stěnu. Striktně však neodmítá určitá individuální opatření. Těch může být celá řada. Například i instalace zvukotěsných oken.

Dalším záležitostí, která ještě víc odsouvá stavbu protihlukové stěny do pozice teorie, je skutečnost, že hlukové normy nepočítají s průjezdy jednotlivých extrémně hlučných motorových prostředků. A nekalkulují dokonce ani se zvýšeným hlukem v jednotlivých částech týdne nebo dne. Uvažují totiž jen s takzvanou průměrnou hlukovou zátěží.