„Na každý byt jsme sehnali dotaci Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ve výši šesti set tisíc korun,“ potvrdil zvěstovský starosta Karel Babický s tím, že obec v rámci spoluúčasti přidala do projektu dalších 1,4 milionu korun.

V rámci akce se podařilo současně zateplit podkroví a právě tam teď Zvěstov vybuduje další dva byty. Ale už bez dotace.

„Počítáme s tím, že tyto ubikace nabídneme nějaké mladé rodině jako startovací byty,“ sdělil starosta.

Krádež v bystřických sběrných surovinách.
Dva muži ukradli v Bystřici šest stavidel rybníka, zachytila je kamera

Takovou výstavbu v rámci objektu, který sice patří obci, ale je využívaný jako dům s pečovatelskou službou na který získala podporu, však napřed museli schválit ministerští úředníci. A stejné to bylo už při vzniku ordinace praktické lékařky v přízemí objektu, i když se MMR finančně na budování ordinace ani zmiňovaných bytu nepodílí.

Dva startovací byty už mají projekt a probíhá stavební řízení. Ještě nyní v létě by obec měla získat stavební povolení a vypíše pak výběrové řízení na zhotovitele. Právě veřejná soutěž by měla cenu díla srazit dolů.

„Bude záležet, kolik firem se přihlásí a jak na tom bude obec, která má rozpracovaných několik dalších akcí a závazků. A také se uvidí, jak do situace na podzim znovu promluví covid. Byty budeme stavěli buď na konci roku, nebo to naplánujeme na rok příští,“ dodal starosta Zvěstova Karel Babický.