Právě příměstské tábory získávají stále větší oblibu. Organizují je zkušení vedoucí, program bývá pestrý a rodiče mají s dítětem kontakt, protože táborníci se, plni dojmů a zážitků, vrací každý den domů.

„Už v zimních měsících je třeba na to pamatovat a podat přihlášku včas. Stává se, že děti těch, kteří podají svou přihlášku pozdě, už nemůžeme pro velký zájem přijmout," uvedl vedoucí příměstského tábora Miroslav Brožek s tím, že Spolkový dům sourozenců Roškotových pořádá dva týdenní běhy příměstského tábora v první polovině července.

„Program je částečně složen z aktivit, které se osvědčily již v uplynulých letech, ale také ze zcela nových činností. Letos například táborníci navštíví zámek ve Zruči nad Sázavou, vyzkouší bobovou dráhu v Kutné Hoře, budou mít tvořivá odpoledne, čeká na ně lezecká stěna, slick line, bungee running, taneční desky, rafty a spousta dalších zajímavostí," prozradil Miroslav Brožek.

Na děti, jejichž rodiče chodí o prázdninách do práce, pamatují pracovníci Českého svazu ochránců přírody. Organizují v pořadí druhý ročník příměstského tábora tentokrát zaměřený na paraZOO. V první srpnové dekádě se tak mohou děti ve věku sedm až patnáct let těšit na bohatý program, jehož hlavním mottem je příroda a její ochrana.

„Účastníci dostanou jedinečnou možnost nahlédnout do zázemí paraZOO, seznámí se s prací ošetřovatele zvířat, dostanou se do bližšího kontaktu se zvířaty a vyzkouší si například nakrmit vydru Bublinu. Navštíví i léčebnou část, v níž se zotavují zvířecí pacienti a čekají na vypuštění zpět do volné přírody. Táborníci tak zažijí ukázku, jaké by to bylo být ošetřovatelem zvířat. Po celou dobu budou děti pod dohledem zodpovědné osoby, která bude dohlížet na jejich bezpečnost," informoval vedoucí tábora Jiří Pavelka s tím, že součástí táborového programu jsou výlety za atraktivitami v okolí Vlašimi, poznávání zajímavostí přírodních i regionálních, vaření v přírodě, dětské hry, soutěže a kvízy.

KAREL CHLUMEC