Je libo hliněné květináče, téměř nenošené dámské boty nebo vyjetý olej pro lepší zatápění v kamnech? Žádný problém. Stačí si dojít nebo dojet na černou skládku v sousedství paintballové střelnice na Kavčíně na výjezdu z Benešova směr Vlašim a obsloužit se. Někteří lidé tam vozí všechno, co už doma nepotřebují i přes riziko tučné pokuty a faktu, že o kilometr dál je sběrný dvůr, kam je možné věci odevzdat.

„Pro obyvatele Benešova jsou služby zdarma a pro ostatní za poplatek padesát korun. Kromě bio odpadu, starých lednic či televizí. Za tento druh odpadu neplatí nikdo,“ uvedl při oficiálním otevírání sběrného dvora v říjnu loňského roku ředitel Technických služeb Benešov Bohumil Rataj. Zároveň dodal, že technické služby si kladou jedinou podmínku. A to, že na dvůr mohou lidé, nikoli podnikatelé, nepotřebné věci přivézt maximálně dodávkou.

Sběrný dvůr funguje už pět měsíců a mimo neděle je otevřeno každý den. Dokonce už v časných ranních hodinách. Přesto se někteří lidé jeho služby stále nenaučili využívat. Proto vždy jednou za čas, pokud to počasí dovolí, vyjedou pracovníci technických služeb s nákladními auty ke střelnici a nepořádek po bezohledných spoluobčanech uklidí.

„Záleží na tom, co tam najdeme. Většinou s tím jedeme rovnou na skládku do Přibyšic. Do připravených kontejnerů u nás na dvoře ten nepořádek vyložíme jen zřídka,“ vysvětlil Rataj a posteskl si, že černé skládky jsou nešvar, kterého se někteří lidé nikdy nezbaví.

Zrovna začátkem tohoto týdne musely TS na zmiňované místo na Kavčíně dojet pro několik kanystrů s vyjetým olejem. Jakmile šéfa TS na nebezpečný odpad redakce Benešovského deníku upozornila, poslal tam své podřízené a ti nádoby okamžitě odvezli a ekologicky zlikvidovali.

Co můžete do sběrného dvora dovézt

Papír–noviny, časopisy, letáky
Plasty a nápojové kartony–PET lahve
Bílé a barevné sklo–okenní tabule
Kovy–předměty ze železa a oceli
Rostlinný odpad–listí, tráva
Stavební odpad–cihly, kamení, hlína
Azbest–vlnitý eternit
Nebezpečný odpad– léky, oleje
Výrobky zpevněného odběru–lednice
Objemný odpad–nábytek, koberce
Komunální odpad–bez dalšího využití