O to více je obdivuhodné, že se společensko sportovní soutěže Rallye Kamberk zúčastnilo 16 posádek, což bylo dohromady sedmdesát lidí. „Počet účastníků Rallye Kamberk je vzhledem k počtu obyvatel opravdu úctyhodný,“ je přesvědčená starostka Kamberka Alena Jenšíková.

Rallye Kamberk je ve svém okolí už notoricky známou recesistickou akcí. „Její základy položil před několika lety nyní již zesnulý Jan Wildt,“ připomněla starostka.

Celodenní zábavu pro sousedy přichystali místní dobrovolní hasiči. Sedm hlavních organizátorů přípravě rallye věnovalo čtyři měsíce.

Už ranní prolog ukázal ambice jednotlivých posádek při jízdě zručnosti na místním fotbalovém hřišti. Pak už posádky rozpečeťovaly obálky, aby mohly plnit úkoly 135 kilometrů dlouhé trati vedoucí středními i jižními Čechami.

„Ne všem se dařilo podle vlastních představ. Někteří bloudili, ale všichni dojeli,“ pochvalovala si Jenšíková.

Pak už na účastníky soutěže čekaly pro diváky hodně oblíbené disciplíny – téměř akrobatický tanec, potápění do sudu či jízda v kanoi na Kamberském rybníku. Samozřejmě se některé posádky na hladivě také udělaly.

„Největší ovace sklidili soutěžící večer v naplněném sále místní sokolovny, kdy v připravených vtipných kostýmních scénkách na téma včelky Máji a Finanční krize v Čechách měli dokázat svůj smysl pro humor ale i fyzickou a psychickou odolnost po nabitém dni,“ přiblížila starostka druhou část úkolů, při níž šlo především o to, se dobře pobavit. „A to se povedlo na sto procent. Bavili se účinkující i porota. A bavili se i přítomní a to byla téměř celá naše obec,“ dodala starostka.

Přes to, že soutěž měla své vítěze, neměla poražené. Ti méně úspěšní si pak odnesli takzvanou slepeckou hůl.