Podle místostarosty Benešova Jiřího Švadleny bude mít křižovatka vnější poloměr zhruba 60 metrů. „Silnice I/3 se rozšíří o odbočovací a připojovací pruhy. Část Křižíkovy ulice ke komunikaci I/3 bude zaslepená. Předpokládané náklady jsou 64,3 milionu korun,“ uvedl místostarosta.

To však bude jen jedna z částí rozsáhlé investice, kterou připravuje ŘSD u Benešova. Nejbližší a v posledních letech také největší a nejdiskutovanější, bude bezpochyby už mnohokrát zmiňované zahloubení silnici I/3 vedoucí podél konopišťského zámeckého parku. Současně vznikne nové uspořádání provozu kolem Benešova.

V současné době Ředitelství silnic a dálnic na akci I/3 Červené Vršky - U Topolu, uspořádání 2+1 zpracovává dokumentaci pro územní řízení. Ta by podle dřívějšího vyjádření mluvčí ŘSD měla v tuto chvíli být už hotova. „Současně je zahájena inženýrská činnost pro územní rozhodnutí,“ připomněla Nina Ledvinová.

Jakub Pokorný z Benešova, manžel hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) se v pondělí na tiskové konferenci vyjádřil k tomu, jak využíval služební vůz Středočeského kraje.
Žádného předmětu kraje už se nedotknu, uvedl manžel hejtmanky Jermanové

Velká stavební dopravní akce u Benešova se bude odehrávat podél západního okraje zastavěného území města mezi křižovatkami Červené Vršky a U Topolu. Staveniště tak bude na délku měřit zhruba tři kilometry. A jak už řečeno, dojde v rámci stavebních úprav stávající komunikace I/3 k jejímu rozšíření na uspořádání 2+1 jízdní pruhy.

V souvislosti s plánovanou stavební úpravou komunikace I/3 a konkrétně s akcí U Topolu, dojde k trvalému přerušení současné pěší vazby, značené jako zelené turistické stezky. Ta vede z Mariánovic na Konopiště a silnici I/3 přetíná přímo v místě, kde u silnice stojí nyní už churavějící topol, podle něhož místo dostalo označení. V rámci přípravy investic a na základě požadavku měst Benešov a Bystřice Ředitelství silnic a dálnic musí vyřešit nahrazení spojení zmiňovaných lokalit pro pěší a také cyklisty, na jiném místě.

„Jde o to, abychom zajistili bezpečný pohyb chodců, případně cyklistů. Vzhledem k budoucímu uspořádání komunikace I/3, jejího rozšíření na 2+1 a zahloubení pod úroveň současného terénu, je navrženo takzvané mimoúrovňové překonání silnice I/3,“ potvrdila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Ilustrační foto
Lidé spící ve stanech jsou pro zloděje snadná kořist

Jinými slovy to znamená výstavbu lávky pro pěší a cyklisty. Ta by měla vzniknout zhruba 500 metrů od křižovatky U Topolu ve směru jízdy na Prahu. Z toho vyplývá, že by to mělo být zhruba v polovině trasy mezi současnými křižovatkami U Topolu a té u fotbalového stadionu.

„Součástí vyvolané investice ŘDS bude pouze příprava a vybudování lávky pro pěší přes silnici I/3 včetně přístupových ramp a schodišť. Z rozpočtu města Benešova bude pak nutné řešit napojení povrchových tras pro pěší na novou lávku,“ upozornila Nina Ledvinová.

Celá stavební akce podél Benešov má stát přes 629 milionů korun. Pokud se ŘSD podaří zajistit všechny potřebné pozemky pro realizaci stavby a získat pravomocné stavební povolení, stavět by se mohlo začít v případě akce I/3 Červené Vršky – U Topolu, v roce 2020.

„Současně dojde i k přestavbě křižovatky Červené Vršky. I ta bude spirálová okružní. V budoucnu zde bude začínat napojení na dálnici D3, takzvaná Václavická spojka. Předpokládané náklady na tuto stavbu činí 34 milionu bez DPH,“ dodal místostarosta Benešova.

Práce na stavbě kruháku v Týnci se vlečou.
Na týnecké křižovatce se práší jen od kol aut