Prázdniny ale jednou skončí a starost o zvíře mnohdy zůstane na rodičích. Na jejich bedrech spočine každodenní venčení, v té době už odrostlého štěněte nebo jiného domácího mazlíčka.

Proto je lepší volit zvířecí dárky, které jsou méně náročné na péči. Vhodní jsou drobní hlodavci jako křeček, morče nebo například pískomil.

„Evidujeme opuštěné psy, ale otázkou je, zda se jedná o zvířata, které dostaly děti jako dárek na prázdniny. Podle mých zkušeností z předešlých let, opuštěných štěňat není moc. Spíš jsme přivolaní k větším, už dospělým psům,“ uvedl Vladislav Janák, strážník Městské policie Benešov.
Co se týká koťat nebo jiných zvířat nemohl strážník podat Benešovskému deníku žádné informace.

„My evidujeme pouze opuštěné nebo zatoulané psy. Ostatní zvířata nejsou v naší kompetenci,“ dodal strážník.

„Naši synové si už dlouhou dobu přáli nějaké zvíře. Jako většině dětí jim plálo srdíčko pro psa. Sice bydlíme v rodinném domě se zahradou, ale jsme celé dny pryč. Já a manželka v práci a kluci ve škole a ve školce. Takže by se mu neměl kdo věnovat. Proto jsme koupili párek Osmáků degu. Myslím si, že i tak se o ně po prázdninách budu muset starat především já a manželka,“ řekl David Novák z Votic.