„Smlouvy jsou uzavírány na dobu určitou, na pět let,“ uvedla Naděžda Pauchová z Odboru správy majetku s tím, že nájemní smlouva může být ukončena několika způsoby.

Nejčastěji je to na žádost nájemce. Ten může také požádat o ukončení smlouvy dohodou k dřívějšímu datu, než je tříměsíční výpovědní lhůta. „Tuto žádost schvaluje rada města Benešova,“ dodala Naděžda Pauchová.

Zahájili úpravy objektu známého jako Chudá Praha

Benešov – Více než šest a čtvrt milionu korun investuje město Benešov do stavebních úprav bytů v domě známém také jako Chudá Praha na rohu ulic Vlašimské a Na Chmelnici. Úpravami vznikne šest bytů. Tři budou s dispozicí 1+1 a tři 2+kk. Součástí každého bytu jednoduchá kuchyňská linka s dřezem a samostatným sporákem, lokálním topidlem na tuhá paliva a sociálním zařízením s WC a sprchovým koutem. A také samostatná sklepní kóje v přízemí.

Stávající objekt je dvoupodlažní, nepodsklepený, zastřešený sedlovou střechou a využíváno není ani podkroví. Objekt dostane nové rozvody vody, splaškové kanalizace a elektroinstalaci a také podlahy, omítky a fasádu. Stavebními úpravami se nezmění účel využívání objektu, bude nadále využívána pro sociální bydlení.

Na Neštětické hoře se při těžbě dřeva převrhl traktor

Neštětice – O velkém štěstí může hovořit traktorista, který se v lesa na Neštětické hoře nedaleko Neveklova, zúčastnil těžby kůrovcového dřeva. Jeho stroj zkonstruovaný pro práci v těžkém terénu se na prudkém svahu hory neudržel a převrátil se na bok. Traktorista ze speciálního vozidla vystoupil bez zranění. Připřažený valník jako zázrakem zůstal stát na kolech.

„Z traktoru ale vytékala motorová nafta,“ připomněl mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Petr Svoboda s tím, že se záchranářské akce zúčastnila jednotka profesionálních hasičů z Benešova a také jejich dobrovolní kolegové z Neveklova. Samotné vrácení traktoru na kola zajistila firma, jíž stroj patří.

Venkovní výstava Má vlast cestami proměn, která ukazuje zdařilé oživování zanedbaných míst v České republice.
KRÁTCE: Národní putovní výstava zavítala také do Vlašimi

Požár skladu pod schody domu způsobil škodu 800 tisíc

Mrač – Tři lidi uvěznil v úterý 25. června nad ránem kouř vznikající při požáru skladu pod schody jejich mračského rodinného domu. Jedna osoba tak čekala na pomoc na balkoně a na pevnou zem jí pomohl žebřík. „Další dvě osoby se před kouřem ukryly v jedné z místností a podařilo se je vyvést z domu za pomoci evakuačních kyslíkových masek,“ popsal Petr Svoboda, mluvčí středočeského HZS.

K požáru se v půl čtvrté ráno sjely jednotky HZS Benešov a SDH Mrač a Čerčany. Požár se jim podařilo zlikvidovat za necelou hodinu. Co bylo jeho příčinou zjišťuje hasičský vyšetřovatel. Podle odhadu hasičů oheň způsobil škodu 800 tisíc korun, majetek v hodnotě dalších 2,5 milionu se ale hasičům podařilo rychlým zákrokem uchránit.

Na Košťálce u Křečovic našli další dělostřelecký granát

Benešovsko – Další munici pocházející z druhé světové války zlikvidoval policejní pyrotechnik. „Nález munice není na Benešovsku neobvyklá věc. Téměř každý měsíc vyjíždí policejní hlídka na oznámení, které souvisí právě s nálezem nebezpečného předmětu,“ uvedla mluvčí Policie ČR Benešov Veronika Čermáková s tím, že naposledy policisté takovou událost řešili v neděli 23. června.

To osmatřicetiletý muž našel u Křečovic, v místech zvaných Košťálka dělostřelecký granát. Policejní pyrotechnik pak upřesnil, že se jedná o protipancéřový granát ráže 75 mm. Munici zajistil a následně ji odvezl k bezpečné likvidaci.

V Čechticích pojedou auta pomaleji

Čechtice – Na měsíční částečnou uzavírku silnice číslo 150 v ulici V Braňce by se měli připravit zejména místní řidiči. Provoz tam usměrní mobilní semafory a opatření začne už v pondělí 1. července. Částečná uzavírka bude mít dvě etapy, první skončí v půli měsíce. Důvodem omezení je pokládka kabelu a výkopové práce.

Ilustrační foto.
Mobilní toalety posloužily bezdomovcům jako ubikace