K penězům se ale kluby dostanou pouze v případě, že o ně požádají do konce října. Díky novým pravidlům je přednostně získají ty kluby, které se starají také o mládež.

Podle radního Benešova Luboše Balaty, který za komisi pro sport přednesl zastupitelům návrh pravidel přerozdělování peněz z hazardu, bylo nalezení spravedlivého systému těžké a takřka nemožné. Dříve totiž sportovci získávali podporu formou sponzoringu nebo přerozdělením přes jednotlivé sportovní svazy.

„Takové rozdělování peněz z hazardu bylo neprůhledné a nikdo přesně nevěděl, o kolik jednotlivé sportovní kluby vlastně přišly," tvrdí Balata s tím, že rozdělení podle klíče, který zohledňuje sportovní aktivity dětí a mládeže, na němž se shodli benešovští komunální politici, je správné.

„Za důležité považuji také to, že je dotace určena všem klubům se sídlem a působností v Benešově a pomůže sportovní činnosti dětí a mládeže. V podstatě tedy i těm klubům, které doposud nebyly z Grantového fondu na sport podporovány," vysvětlil radní.

Podpora poslouží klubům na dopravu či nákup materiálu, ale už ne na mzdy funkcionářů. Benešov ale navíc doporučil klubům, aby část příspěvku použily na úhradu členských příspěvků, tedy ke snížení finančních výdajů rodičů mladých sportovců.

Kluby obdrží dotaci na základě žádosti se seznamem dětí. A platí jednoduchá rovnice: čím více mládeže, tím více peněz od města.

A právě tohle pravidlo přineslo na jaře v Týnci nad Sázavou hodně zlé krve. Vedení města totiž prostřednictvím ředitelky základní školy nechalo prověřit klubové seznamy žáků uvedených v žádostech o podporu. Při veřejné schůzi zastupitelstva pak situaci zhodnotila místostarostka s tím, že v seznamech jsou nějaké lumpárny.

Mohou se tyto „lumpárny" s černými dušemi na žádostech o peníze města opakovat také na seznamech předložených benešovské radnici?
„Tohle nejspíš nikdo neohlídá," domnívá se místostarosta Benešova Roman Tichovský, ale současně varuje.

„Pokud to ale kluby budou zkoušet, příště už z této kapitoly nedostanou nic. Záleží jen na městě, jak tyto příjmy z výherních automatů přerozdělí dál. Pokud by se to opravdu stalo, zařídíme to tak, aby se to už neopakovalo," dodal komunální politik.