Nejsou to ale jen místní, jdou i z okolí. A to i poměrně vzdáleného, třeba z Prahy. Úřad se snaží tyto lidi nasměrovat na vhodnou službu, která by jim pomohla překonat nejtěžší období roku.

Je tu ale problém. „Služby azylového domu, nízkoprahového denního centra nebo noclehárny ale příliš nevyužívají,“ sdělila tajemnice benešovské radnice Magda Zacharieva „Mají problém s alkoholem nebo drogami,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.
Střetu se zvěří se nevyhnul dokonce ani autobus

Kvůli tomu není ani plně využita kapacita azylového domu se sedmi místy. Ale i lidé bez vlastní postele potřebují někde složit hlavu. Nejčastěji tak přespávají na místech, o nichž předpokládají, že nejsou na očích.

Takovým je i parčík u piaristické koleje. Právě odtud je už několikrát vykazovali strážníci. Bezdomovci se tam ale pokaždé vrátili a nechali tam po sobě nepořádek.

Příležitostí pro spánek bez rizika promoknutí jim skýtají betonové autobusové čekárny v Táborské ulici. I kvůli tomu se jich zbavil původní vlastník, město Týnec nad Sázavou. „Naši strážníci tam jezdí denně ve čtyři hodiny a budí je, protože už v půl páté přijíždějí první autobusy,“ dodal místostarosta.

Ilustrační foto
Za středočeského pacienta s lupénkou zaplatí pojišťovna o šest stovek méně