A proč se od loňského prosince fungující zapsaný ústav Pod lipou, jak se poněkud prapodivně neziskovce podle nového občanského zákoníku říká, jmenuje právě tak? „Pod lipou stávaly vždy lavičky a odpradávna se tam scházeli lidé, aby si povídali. A na to chceme navázat i my, třeba setkáváním vzdálených generací,“ vysvětlila Kateřina Bartošová název organizace i její cíle.

Potvrdilo se to při vůbec prvním Recyklošití, tedy akci, kdy zhruba dvacítka ochotných pyšelských žen a také dětí přešívaly už nevyužívané oděvy a textilie, na užitečné hmatové hračky. Právě tímto smysluplným počinem zabránily ženy, aby nepotřebné věci skončily třeba v příkopu u silnice. „Propojování generací je běžná věc. Prosto vedle sebe šily sedmdesátiletá paní a devítiletá holčička,“ uvedla.

Záměrem pyšelské organizace, zatím malého kolektivu s deseti dobrovolníky nejen z Pyšel, ale také z Moravy a jiných částí Čech, je zpřístupňovat služby i těm, co žijí mimo velké aglomerace.

Závody v atletice v tělocvičně ZŠ JIráskova.
OBRAZEM: Na běhání se děti schovaly do tepla školní tělocvičny

Právě jim by měla neziskovka Pod lipou pomoci s hledáním příležitostí k zatraktivnění života na venkově. „V Pyšelích je zatím realizační tým dvoučlenný, ale přicházejí další se zájmem se zapojit,“ prozradila Kateřina Bartošová.

Premiérovým počinem neziskovky byla veřejná čtení. Začaly s ním už v listopadu. Následovala pak dvě další, v prosinci a lednu. Dvakrát četl herec Jan Čenský, jednou výtvarnice Marie Kolářová.  „Dobrovolné příspěvky z prvních dvou čtení jsme věnovali faře, kde se čtení konala, na opravu kamen. Z příspěvků vybraných při posledním čtení se nakoupily výplně do hraček vyráběných při Recyklošití,“ sdělila ředitelka neziskovky.

Právě při Recyklošití vznikaly takzvané hmatové hračky. Třeba pexeso, jehož lícové strany kartiček tvořily na tvrdou papírovou podložku nalepené kamínky, klacíky nebo textilie s výraznou strukturou. Díky tomu pomůcky přiblíží svět zdravých, také postiženým dětem z Dětského centra Strančice. „Naše děti šily dětem ze Strančic i sovičky,“ potvrdila Kateřina Bartošová s tím, že tahle aktivita vychází i z dalšího záměru zapsaného ústavu Pod lipou. Je jím právě pomoc hendikepovaným a znevýhodněným lidem, především dětem.

Ilustrační foto.
Řádí na Benešovsku opět travič? Případem se zabývá policie

A právě takové žijí v Dětském centru Strančice. To je specializované zařízení zřizované krajem. Je určeno pro děti se závažným zdravotním postižením. Jde zpravidla o děti do tří let a zařízení jim poskytuje komplexní léčebně preventivní péči spojenou s péčí psychologicko – výchovnou, sociální a rehabilitační. „Jsme vždy velmi rádi, když se objeví lidé, kteří našim dětem chtějí nezištně a třeba i opakovaně pomoci,“ řekl k tomu ředitel Dětského centra Strančice a pyšelský dětský lékař Pavel Biskup s tím, že v tomto případě se jedná o opakovanou pomoc žen, které se dokázaly vcítit do života dětí, které nikdy nebudou běhat po hřišti nebo si hrát s ostatními dětmi, protože jim to jejich zdravotní postižení neumožňuje. Za to jim mockrát děkujeme,“ řekl Pavel Biskup.

Výrobou hraček postiženým dětem ale aktivita neziskovky Pod lipou ani zdaleka nekončí. Kateřina Bartošová totiž v hlavě nosí spoustu dalších nápadů. Tím dalším bude znovu veřejné čtení. Tentokrát se zaměří na stolování a právě o něm bude číst Kateřina Březinová, moderátorka Českého rozhlasu v pořadu Meteor. Konat se bude ve středu 21. března v pyšelské základní škole.

Ilustrační foto
Služby, které neplatí pojišťovny, chce desítkami milionů podpořit kraj
Benešovská radnice na Masarykově náměstí.
O tajemníkovi benešovského úřadu zatím nerozhodli