„Dnes jsem se probudila trochu nervózní kvůli tomu, jak dopadnou povolební jednání," přiznala v neděli 9. října dopoledne lídryně ANO ve středních Čechách. „Volby jsme vyhráli, ale uvidíme, jak ostatní případní partneři budou respektovat výsledky hlasování," nastínila s odkazem na situaci na východě Čech, kde sice Ano také vyhrálo, avšak s největší pravděpodobností a paradoxně se ocitne v opozici.


Místopředsedkyně PS PČR má z Hradce Králové řadu ohlasů od svých spolustraníků, kteří tamní situaci nesou velice těžce.


„Pokud půjdeme my, politici touto cestou, pak k volbám přijde příště místo třiceti, jen deset procent voličů," varuje poslankyně, i když totožný kotrmelec, ale v opačném gardu, prožila sama na začátku roku jako opoziční zastupitelka Benešova.


ANO 2011 podle Pokorné Jermanové jedná se všemi stranami, které pronikly do středočeského zastupitelstva. Každá z nich totiž zastupuje určitou část voličů.


„Nepředpokládám ale, že by nějaká varianta s komunisty přicházela v úvahu," přiznala.


A právě proto nejprve oslovila STAN, druhého v pořadí voleb. Koalice má totiž být podle Pokorné Jermanové funkční a stabilní. Jakou by si ji proto představovala? Jako tu ve Vládě ČR – ANO a ČSSD, k níž na kraji možná přibude ještě STAN? Nebo ANO, STAN, ODS a TOP 09?


„Byla bych ráda, kdybychom se domluvili se STAN a některou se stran na pravé straně politického spektra," uvedla poněkud překvapivě Pokorná Jermanová, někdejší členka ODS.


Nečekaně proto, že vpravo stojí také ODS a TOP 09. A právě celostátní lídři ANO Andrej Babiš a TOP 09 Miroslav Kalousek, jak je všeobecně známo, se právě nemusí.


„Já to tak nevnímám. Vládnutí v kraji je pořád komunální politika a v ní bychom se měli domluvit jako lidé a neměli bychom řešit stranické knížky. O pravici jsem mluvila záměrně, protože předešlých osm let vládla ta druhá strana a ukázalo se, že to nefunguje. Byla bych ráda, kdyby kraj vzkvétal a nestagnoval, jak to bylo v poslední době. Ale bude to samozřejmě záležet i na ostatních," je přesvědčena Jaroslava Pokorná Jermanová.

Důvodem, proč k hlasování přilákaly krajské volby jen zhruba každého třetího voliče, je podle ní především to, že lidé stále plně nechápou roli krajského úřadu. Současně ale přiznala, že je to také určitá chyba těch, kteří o přízeň voličů usilují, tady samotných politiků. Ti z ANO 2011, pokud budou vládnout kraji, chtějí úřad ještě více zpřístupnit veřejnosti a chtějí jeho kroky ještě více zprůhlednit občanům.


Pokud se Jaroslava Pokorná Jermanová skutečně nakonec stane hejtmankou Středočeského kraje, složí, jak proklamovala už v době, kdy se stala jedničkou kandidátky ANO 2011, poslanecký mandát. Pak se zaměří na řadu, osm let vlády ČSSD neřešených nebo špatně řešených problémů. Jedním z těch největších, je také doprava v kraji.


Jenže Středočeský kraj je svým způsobem také Praha. Právě tam pracují desetitisíce tisíce obyvatel z okolí hlavního města a do české metropole dojíždějí také svými automobily. S jejich zaparkováním však mají v poslední době, kvůli vzniku takzvaných modrých zón, hodně problémů.


„Mluvila jsem už s paní primátorkou, a pokud se stanu hejtmankou, domluvili jsme se, že na prvním místě bude spolupráce našeho kraje s Prahou," slíbila Pokorná Jermanová.