„V balíčku bylo uloženo přibližně sto kusů ostré munice,“ potvrdil starosta obce Jan Škoda s tím, že balíček neobsahoval žádný vzkaz a další prohlídka půdy už jiný obdobný nález nepřinesla. „Balíčku si nikdo nevšiml nejspíš proto, že je krov poměrně rozlehlý a složitý,“ dodal a bezprostředně po nálezu ostrých patron zavolal na linku tísňového volání Policie ČR 158.

Čechova ulice v Benešově.
SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: V Čechově ulici v Benešově musí upravit dopravní značení

„Policisté, kteří na místo dorazili, potvrdili, že se jedná o starou zrezivělou munici. Proto si na pomoc přivolali služebního pyrotechnika,“ popsal postup benešovský policista Jaroslav Bican. Potvrdil současně, že se jednalo o přibližně dva kilogramy nábojů malorážného kalibru. „Pyrotechnik munici převezl k bezpečné likvidaci,“ dodal policista a pochválil starostu za příkladný postup nálezu nebezpečného předmětu.

Starosta obce Martin Richter před leteckým snímkem Čerčan.
Kvůli lokalitě na kraji obce to v Čerčanech vře. Může za to výstavba bydlení

„Je důležité, aby byl každý nález, který by mohl být nebezpečný, neprodleně nahlášený na linku 158,“ dodal a doporučil, aby si nálezci s podobnými předměty nehráli, nesahali na ně nebo je dokonce neodnášeli na policejní stanici. „Stará zrezivělá munice může být nestálá a i sebemenší manipulace s ní může být zdraví a životu nebezpečná,“ připomněl Jaroslav Bican.