Podrobnosti o tom, kdo byl iniciátorem účasti na tomto veřejném zpívání, či jak se Sedmpány na Česko zpívá koledy připravují, prozradila místostarostka Trhového Štěpánova, pod který Sedmpány spadají Štěpánka Bézová.

Čí to byl nápad přihlásit do akce Česko zpívá koledy?
My máme v obci pěvecký sbor Sedmpánské zpěvačky, který se skládá z deseti žen, které, jak my říkáme, si odběhly od plotny zazpívat jen tak pro radost. Skutečně nejsme žádné umělkyně. Ale už asi třetím rokem zpíváme pro naši a okolní obce při různých akcích. No a naši kolegyni Vlaďku Janáčkovou, která nás vede loni napadlo, se do Česko zpívá koledy přihlásit. No a nám se to natolik zalíbilo, že do toho jdeme letos znovu.

Říkala jste mi, že ležíte v posteli, že jste nemocná. Takže vy letos zpívat nebudete?
Budu. To si nenechám ujít. Náves, kde se bude zpívání konat, mám hned vedle baráku, takže tam na tu chvíli vyběhnu a s kolegyněmi si zazpívám. Tam prostě musím být. To se nedá nic dělat.

Nacvičovaly jste se Sedmpánskými zpěvačkami ty předepsané koledy?

Určitě. My už jsme s nimi vystupovaly v Keblově, kde jsme měly koncert, zpívaly jsme je na jarmarku v Kondraci, a teď nás čeká kostel v Trhovém Štěpánově, Mnichovicích a Sedmpánech. Takže to dneska vyšvihneme úplně bravurně.

Kromě těch šesti koled, budete zpívat ještě něco jiného?
Asi ne.

Kolik zpěváků se loni na Česko zpívá koledy, sešlo?
Nás, Sedmpánských zpěvaček bylo sedm. Protože dvě kolegyně jsou z Prahy, tady mají pouze chalupy a ve všední den se sem nedostanou, a jedna z nějakého důvodu nemohla. Pak si nás přišlo poslechnout asi pět chlapů a to bylo všechno. Podle mne to bylo tím, že lidé o tomto zpívání moc nevěděli. Moc se to nepropagovalo. Víc jich přišlo na naše tradiční Sedmpánské zpívání.

Takže si myslíte, když je to letos už podruhé, že účast bude větší?
Já si myslím, a pevně v to doufám, že letos to bude mnohem lepší.

Po zpívání bude následovat posezení u svařeného vína, nebo se hned rozejdete domů?
Svařené víno ne, ale do místní hospůdky si zajdeme na grog, abychom se zahřály. Svařené víno si dáme na návsi až 20. prosince, kdy tradičně zpíváme pro veřejnost.

Z těch šesti koled, která je vaše nejoblíbenější?
Narodil se Kristus Pán. Tu úplně prožívám. To je opravdu nádherná koleda.

Budete mít někoho, kdo vás hudebně doprovodí?
Máme dvě kytary, potom různá ozvučná dřívka, triangl, a tak. My se doprovázíme samy.