„V současné době je už na stezku, vedoucí od Nespek položen z místa od kurtů až ke Kamenickému potoku pod zříceninou hradu Zbořený Kostelec, asfalt," připomněl starosta Týnce Martin Kadrnožka.

Současně starosta upozornil, že město Týnec není investorem celého díla cyklostezek, jímž je kraj. Součástí stavby je lávka přes Sázavu u Zbořeného Kostelce. Přes lávku se stezka dostane do Zbořeného Kostelce. Odtud po stávající silnici, která není tranzitní a jezdí po ní jen ti, kteří míří právě jen do této obce, přivede komunikace cyklisty až na Brodce. Tam stezka na silnici končí a pokračuje nově postaveným úsekem po břehu řeky až k vyústění pod týneckým hotelem.

„To celé je jeden projekt, jehož investorem je Středočeský kraj a ten ho financuje z ROP," sdělil starosta Týnce Martin Kadrnožka s tím, že město se na stezce také částečně podílelo. „Stále uvažujeme také o tom, že bychom cyklisty přivedli od Brodců i do oblasti nádraží v Týnci," nastínil starosta.

Cyklostezka, jejíž důležitou částí je lávka pod hradem ve Zbořeném Kostelci, bude kolařům předána k užívání do začátku velkých prázdnin. Jak to bude v budoucnu s vlastnickým právem k lávce, zda zůstane v majetku Středočeského kraje či ho převede do vlastnictví města Týnce, zatím domluveno nebylo. Co ale už předjednáno poměrně dlouho je a nesouvisí to přímo s cyklostezkou, je rekonstrukce silnice do Zbořeného Kostelce. Ta svým zvlněným povrchem velmi připomíná valchu.

„Situaci kolem silnice v Kostelci jsme řešili s vlastníkem komunikace, Středočeským krajem také proto, že do obce zajíždějí autobusy a právě ty tam mají s jízdou velké problémy," vysvětlil Martin Kadrnožka. „Dávali jsme požadavek na rekonstrukci a Správa a údržba silnic nám sdělila, že s rekonstrukcí celé silnice počítá. Termín ale SÚSka zatím neupřesnila," potvrdil starosta Týnce.

Město Týnec podle starosty jedná se SÚS dál a díky tomu se možná také město „sveze" s cestáři a postaví ve Zbořeném Kostelci při rekonstrukci silnice také chodník.

„Nezávisle na jednání s SÚS jsme na radnici už zhruba před dvěma roky hovořili také o samostatném chodníku z místa někdejší staré vrátnice Jawy na Brodcích, až ke vjezdu do Zbořeného Kostelce. Studie, kterou k tomu máme, ale říká, že je to velmi těžko realizovatelná stavba," sdělil starosta Martin Kadrnožka.

Město s realizací tohoto záměru navíc naráží na majetkové poměry a nutnost dohody s vlastníky půdy. Část chodníku by vedla směrem k obci vlevo a u někdejší acetylenové stanice by přecházela vpravo.