Už od Nového roku totiž vejde v platnost právní norma zakazující vyvážení kalů z jímek přímo na pole. „Na zemědělskou půdu bude možné ukládat pouze kaly kategorie jedna. Kvůli změnám v legislativě je proto nezbytná komplexní rekonstrukce a rozšíření kapacity našeho kalového hospodářství,“ připomněl benešovský místostarosta Zdeněk Zahradníček.

Bude to stát další peníze nejen město, ale platit víc budou i obyvatele rodinných domů bez malých čistíren odpadních vod. Ale i oni budou muset své kaly likvidovat předpisově. Podstatné pro benešovskou ČOV ale je, že právě tam budou končit prakticky všechny splašky ze širokého okolí.

Práce na přivaděči k silnici I/3 od Mariánovic.
Cestáři už dokončují větev křižovatky k Mariánovicím

„Proto očekáváme zvýšený nápor na naší čistírnu,“ potvrdil místostarosta s tím, že nyní město společně s Vodohospodářskou společností Benešov, která provozuje ČOV, vytváří studii proveditelnosti zvýšení kapacity čističky. Pak bude následovat vyhotovení projektové dokumentace, shánění dotací a samotné práce. Díky tomu vznikne v ČOV také sušička kalů.

„Usušený kal se nakonec v kogenerační jednotce, které v ČOV už je, spálí. A teplo vyrobí elektřinu. To bude jediná možnost, jak se kalu zbavit,“ potvrdila tajemnice Městského úřadu v Benešově Magda Zacharieva.

Z festivalu virtuální reality na Integrované střední školy technické v Benešově.
Ve střední integrované škole technické si vyzkoušeli virtuální realitu