Právě to je otázka, kterou vedle radních, kteří hledají úspory v hospodaření městských organizací, probírají také zaměstnankyně jídelen i veřejnost, která se v jídelnách stravuje. Diskutují o případném sloučení jídelen a výhodách či záporech, které by to přineslo. „Je k tomu dost čiperná diskuse,“ potvrdil starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD).

Podle lídra radnice se vedení města neuzavírá před žádnou z možných variant dalšího fungování jídelen. Tedy například před současným modelem samostatných příspěvkových organizací. „U tohoto modelu by mohly fungovat například jiné způsoby pořizování surovin nebo objednávek obědů,“ připomněl Hostek.

V benešovských školních jídelnách při ZŠ Jiráskova, Dukelská a Na Karlově obědvá přes dva tisíce strávníků. Jak by mohly jídelny fungovat, pokud by je radnice sloučila, testoval úřad v uplynulých týdnech. Minulý pátek experiment, kdy jídelny nabízely pouze dva obědy namísto dřívějších tří, skončil. Co přinesl a zda se snížil počet strávníků, případně v jakém poměru by tento úbytek příjmů organizací vyrovnaly levnější centrální nákupy surovin, vyhodnocují nyní úředníci MěÚ Benešov. „Vyhodnocení a vítěznou variantu představíme v pondělí 19. června,“ sdělil starosta.

Dominik Duka.
Kardinál požehná vozům krajské záchranné služby

„Nejvýhodnější variantou by podle mého měla být ta s jednotnými jídelními lístky a centrální nákup surovin,“ je přesvědčen starosta Benešova Petr Hostek, ale přiznal, že k jeho velkému překvapení se právě v této možnosti objevilo „pár much“. „Musíme to zanalyzovat a musíme si říci, zda nám stojí za to si na ně nějakou plácačku sehnat,“ naznačoval v metaforách.

Oním hmyzem, o němž starosta hovořil, jsou například náhlé masivní odhlášky objednávek, třeba kvůli epidemiím, na které centrální plánování neumí operativně zareagovat. „Samostatná jídelna je schopná z hodiny na hodinu reagovat na takové nenadálé změny a umí i efektivně spotřebovat již nakoupené suroviny,“ přiznal starosta, kterému by se ale líbil i hybridní systém, který by si z kladů jednotlivých variant vzal jen to přínosné.

Starosta v souvislosti s chystanou změnou vyloučil masivní propouštění zaměstnankyň jídelen, i když ani redukci zaměstnanců kategoricky nevyloučil. „Nebudeme šetřit tím, že se sníží mzdové náklady,“ tvrdí Hostek. „Možnost úspor je právě při centrálním nakupování surovin, protože už víme, že některá jídelna kupovala stejné suroviny dvakrát dráž než jiná,“ dodal starosta.

K případným změnám se vyjádřili také benešovští komunální politici.  Podle Pavla Dvořáka z TOP 09 by rozhodnutí mělo být podloženo odbornými studiemi a vyjádřením těch, kterých se to přímo týká.
Zdeněk Zahradníček (VPM) zase míní, že si případným sloučením usnadní práci především zřizovatel, tedy město. Podle komunistů Ivana Cinky a Michala Budlovského bude důležité, aby zůstala zachována kvality poskytované služby. Jana Čechová (STAN) před slučováním varuje kvůli tomu, že do pozadí ustoupí rozmanitost a možnost nakupovat i od menších lokálních dodavatelů a naopak do popředí půjdou hlavně cena.

Ilustrační foto
Za benzín i naftu zaplatí méně než třicet korun

To Hostkův stranický kolega Jaroslav Klusoň zase slíbil, že jeho strana v zastupitelstvu nepodpoří jakoukoliv transformaci, která by vedla k propouštění zaměstnanců. Dokonce je přesvědčený, že současný systém není neefektivní a zaručuje to, o čem hovořila Čechová, tedy pestrost v nabídce jídel. Ex-místostarosta Roman Tichovský z ODS míní, že případné sloučení nic pozitivního nepřinese. „Úspory v nákupech lze realizovat i za stávajícího stavu, po dohodě ředitelů jídelen,“ řekl s tím, že významnější úspory by město našlo například v KIC nebo MSZ.

Model, o němž uvažuje benešovská radnice, by měl naběhnout od nového školního roku, tedy od září a podle lídra radnice Petra Hostka malí strávníci ani jejich rodiče žádnou změnu nebudou vnímat. O Změnách by mělo rozhodovat zastupitelstvo města.

Ilustrační foto.
Dva trestné činy a dva přestupky řešili v Benešově