Obyvatelé Votic se v létě nemají kde vykoupat. Ve městě ani v blízkém okolí se nenachází vhodná vodní plocha ke svlažení během horkých dnů. Proto město zahrnulo do rozpočtu na rok 2018 výstavbu nového přírodního koupaliště. „Je potřeba zlepšovat občanskou vybavenost, tedy život obyvatel,“ podotkl starosta Votic Jiří Slavík.

Tento plán ale rozvášnil při prosincovém zasedání zastupitelstva některé jeho členy. „Nesouhlasím s tím, dát tak velkou investici do něčeho, co budeme využívat tak málo,“ řekl místostarosta Votic Martin Rataj.

I někteří občané se na facebookových stránkách města obávají, že kvůli výstavbě přírodního koupaliště nezbudou peníze na jiné věci. Třeba na opravu chodníků. „Sice by se mi koupaliště líbilo, ale musím říct, že by bylo opravdu lepší investovat do chodníků,“ napsala na sociální síti Martina Trachtová.

Ilustrační foto
Technické vychytávky nepomohou, když to špatně funguje mezi sedadlem a volantem



Předpokládané náklady na výstavbu biotopu jsou podle projektantů odhadnuté na 28 milionů. Částka se ale ještě může měnit na základě ceníku prací. I tak ale město počítá v rozpočtu i se značnou částkou na městskou infrastrukturu. „V tomto ohledu je nejvýznamnější mít na biokoupaliště finance, jelikož na výstavbu biotopu není žádný dotační titul. Proto jsme navrhli, aby město projekt vystavěl ze svých vlastních prostředků,“ dodal Jiří Slavík.

Biokoupaliště by mělo být vystavěno v lokalitě u rybníka Pilař. Nejdříve město vyčlenilo tyto plochy do územního plánu, který byl schválen během letošního ledna. Následně byly také vyčleněny prostředky na projekt, nyní se zpracovává projektová dokumentace. „Věřím, že projektová dokumentace k územnímu rozhodnutí bude dokončena do konce roku. Následně zahájíme řízení v této věci,“ doplnil Jiří Slavík.

Nápad na vybudování koupaliště je dlouhodobý, jelikož poslední koupaliště ve Voticích bylo zlikvidováno při budování přeložky kolem Votic, což bylo podle starosty Jiřího Slavíka na přelomu 70. a 80. let minulého století.

Od té doby nemá město legální koupaliště. I když před několika lety bylo umožněno koupání v hasičské nádrži na Karlově, nádrž byla malá a nakonec se ukázalo, že jsou tam nevyhovující podmínky. Obyvatelé Votic proto nyní za koupáním vyjíždějí mimo hranice města. Přírodní koupaliště ale není široko daleko.

Facebooková anketa Město Votice zveřejnilo na svých facebookových stránkách, již na začátku prosince, anketu vztahující se k biokoupališti. U příspěvku se obyvatel Votic ptalo: „Chcete se mít kde koupat a strávit letní dny společně s dětmi u vody?“. Do neděle 17. prosince na tento dotaz odpovědělo 112 lidí. Jen čtyři odpověděli nesouhlasně, naopak 108 přispěvatelů by přírodní koupaliště ocenilo. Pod příspěvkem vznikla i zajímavá diskuze.

Ilustrační foto
Požár i únik látek zaměstnal o víkendu hasiče
Součástí výstavy jsou jak vánoční betlémy, tak i historické sáňky.
Betlémy a sáňky ozdobily prostory zámecké konírny v Třebešicích