„Loňský rok byl snad nejhorší za poslední léta, byla to takřka katastrofa. S letoškem je to nesrovnatelné. Úroda je veliká, abnormální,“ potvrdil Antonín Bernard z Palírny Dubsko, která leží v Přestavlkách u Čerčan.
I v Ouběnicích už se pálí. Původně zde měli v plánu začít až od půlky srpna. Vše je ale jinak, vzhledem k velké úrodě ovoce a zájmu pěstitelů funguje palírna již nyní. „Sešlo se nám to letos se žněmi,“ podotkl Petr Jonák z Ouběnic. „Loni vše zmrzlo. Stromy si odpočinuly, vše vykvetlo a je obalené. Kdo nedělal probírku plodů, tomu se stromy rozlamují a nezralé plody padají. Lepší je udělat probírku, nechat pár plodů a vyrostou do krásy,“ poradil Jonák.
Ten si také všiml, že letos přichází hodně „prvopaličů“. Podle jeho slov začátečníky do palírny většinou nepřivede velká úroda jablek, ale švestek. „Pěstitelé jich mají spoustu a nevědí, co s nimi. Povidla už jim nestačí,“ dodal s nadsázkou Jonák a poznamenal, že v podvědomí mají lidé švestky spojené se slivovicí. „Proto je napadne je přinést k nám,“ vysvětlil. I tak se v Ouběnicích vypálí nejvíce jiného ovoce.
Jde o jablka. „Těch přiváží lidé dvě stě až tři sta kilogramů, u švestek se to pohybuje mezi třiceti až padesáti kilogramy,“ doplnil Petr Jonák a poznamenal, že nejsilnější trojici pak spolu s jablky a švestkami tvoří ještě hrušky. Po nich následují mirabelky a blumy.
Pálí se i v osadě Dubsko. Zájemci sem nyní nejčastěji vozí slívy, špendlíky, mirabelky, letní jablka, broskve, meruňky, ale i rybíz. „Zájem narůstá a ještě větší očekáváme, až budou dozrávat švestky a podzimní jablka. To se nezastavíme,“ podotkl Antonín Bernard. Nejoblíbenější je podle něj slivovice. „Ale myslím, že velmi kvalitní pálenka je také z jablek,“ zdůraznil.
Palírny přijímají ovoce, které je zralé, zdravé, bez příměsí, kamínků či lístků.
To by totiž znehodnotilo kvas i výsledný destilát. Obecně prý platí, že na litr padesátiprocentní pálenky je potřeba zhruba deset až patnáct kilogramů ovoce. Je to ale různé, roli zde hraje úroda i cukernatost. Když je hodně sluníčka v ovoci, tak je sladší. „U švestek je třeba na litr potřeba devět až jedenáct kilogramů,“ doplnil Petr Jonák.
Liší i cena, kterou pěstitelé za výsledný produkt zaplatí, obvykle se však pohybuje okolo 150 až 160 korun za litr padesátiprocentní pálenky. Toho, kdo si doveze kvas, bude destilát stát o něco méně.
Majitelé palíren se shodují, že nejlepší je dohodnout si návštěvu předem po telefonu. A pak už si po zbytek roku pochutnávat na pálence z vlastního ovoce.