„Přijímáme všechny indikované pacienty a měníme provoz podle potřeb,“ potvrdila ředitelka pro lékařské obory Markéta Bláhová s tím, že se počet covid pozitivních za poslední týden znovu zvýšil o třicet pacientů. Kvůli tomu nemocnice již odložila neakutní výkony a vyšetření. Akutní péči však ve všech oborech zatím zachovává dál.

V úterý 3. listopadu měla nemocnice z dvaceti lůžek na špičkově vybavených odděleních ARO a JIP obsazena všechna. A volné nebylo ani žádné lůžko ze sedmi vybavených umělou plicní ventilací. Naopak standardních lůžek vybavených kyslíkem, jichž je celkem 160, měla volných 25 pro covidové i necovidové pacienty. „V intenzivní péči jsme obsazeni na více než sto procent a ve standardních lůžkách můžeme hospitalizovat navíc maximálně 15 pacientů. Dostupné statistiky dokládají, že je okres Benešov jedním z nejvíce postižených pandemií v celé republice,“ tvrdí Bláhová.

Trénink kladenských Rytířů v Dobříši.
ON-LINE: Tempo růstu epidemie zvolňuje. Sportovci budou moci trénovat uvnitř

Celkově se k úterý v nemocnici z covidu léčilo 87 lidí a 9 z nich bylo v kritickém stavu. Ale vzhledem k tomu, že se údaje o počtu nakažených a s nimi i počtu lůžek každým dnem mění, není podle Markéty Bláhové nemocnice dopředu schopná stanovit okamžik, kdy spustí přerod dalšího oddělení na to určené pro covid pacienty.

Původně zvažovanou myšlenku otevření dalšího „covidária“ na ortopedii nemocnice opustila a dala raději přednost prostoru v oddělení následných lůžek. Tam je proti ortopedickým 20 lůžkům postelí 58. Nemocnice dopředu nedokáže naplánovat, kam případné další pacienty v kritickém stavu převeze. Také proto, že i ostatní zdravotnická zařízení jsou na tom obdobně. Vedení benešovské nemocnice proto tuto záležitost bude řešit operativně.

Odebírání vzorků na koronavirus. Ilustrační snímek
O tisíc méně než před týdnem. Růst počtu nakažených v ČR nadále zpomaluje

Péče o pacienty ale není prvotně závislá na materiálu, ale na ošetřujících. A v současnosti je mimo službu 130 zaměstnanců, což je více než pětina ze všech zdravotníků v nemocnici. Osm pracovníků je na „paragrafu“, tedy mimo práci kvůli ošetřování člena rodiny a 70 jich má prokázaný covid 19. Zbylí mají pracovní neschopnost z jiných důvodů. „Situaci zvládneme, nelze však počítat se standardním komfortem pro personál ani pro pacienty,“ upozornila ředitelka.

V nemocnici personální nedostatečnost sanují částečně studentky střední zdravotnické školy a medici. Ústav také jedná s armádou. „Aktuálně máme deset vojáků a žádáme o další. Všichni ale mohou pracovat jen na úrovni pomocného ošetřovatelského personálu. Kriticky proto chybí především erudovaný střední zdravotnický personál, hlavně sestry intenzivní péče a všeobecné sestry,“ dodala Bláhová.