Případ pronájmu pozemku u nádraží pro dočasné zařízení staveniště bez řádného stavebního povolení řeší státní správa. Ondřej Slunéčko ze stavebního úřadu (SÚ) v únoru umožnil firmě Stavby silnic a železnic zřídit technický park na parcele příbuzných bez řádného stavebního povolení. Vzápětí byl z radnice na hodinu „odejit“ dohodou.
Čerčanská samospráva současně upozornila na kauzu státní orgány. „V projektu nebyl pozemek, na němž stojí zařízení stanoviště, pro dočasný zábor uvedený,“ konstatoval starosta Karel Bárta.
„Krajský úřad nám potvrdil, že v uvedeném případě rozhodoval podjatý úředník. Firma by měla v zájmu legalizace požádat o dodatečné stavební povolení, “ dodal starosta s tím, že samospráva už do záležitosti nezasahuje a její uzavření je v kompetenci státní správy, to znamená, že existenci technoparku řeší bývalá kolegyně a podřízená vyhozeného úředníka pověřeného vedením SÚ.
Drážní úřad, jež vydával vloni v srpnu stavební povolení na rekonstrukci tratě u Čerčan, žádné zřízení staveniště na zmíněném pozemku v rámci řízení nepovoloval.
„Uvedená parcela neleží v obvodu dráhy, tudíž Drážní úřad k tomu ani není příslušný,“ vysvětil vedoucí pražského pracoviště Martin Roedl.
„Naše firma má pozemek pronajatý naprosto legálně. Vám, a ani nikomu jinému do toho nic není,“ argumentoval razantně stavbyvedoucí J. Rupert, který sám telefonicky kontaktoval Benešovský deník, aby vyjádřil rozhořčení, že se redakce o úředníkovu „malou domu“ a existenci technoparku zajímá.