VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Osobní údaje pohlídá i u nás Evropská unie

Benešovsko - Shromažďovat data o druhých nebude od 25. května už tak snadné jako dosud. Ten den totiž začne platit nařízení o ochraně osobních údajů zvané GDPR (General Data Protection Regulation). Firmy a organizace, zdravotnická zařízení i školy budou v řadě případů muset lidi žádat o souhlas se shromažďováním jejich dat a údajů. Ve většině případů ale bude nadále možné osobní údaje zpracovávat i bez jejich souhlasu – například z důvodu plnění smlouvy, právního důvodu nebo tzv. oprávněného zájmu.

6.1.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

„Zatím o tom moc nevíme a sháníme informace. Je to sice až od května, ale snažíme se v tom zorientovat. Je to ale pro nás nepříjemné, administrativy je všude ažaž,“ uvedla Jana Čechová, předsedkyně představenstva benešovského Mateřského centra Hvězdička, které svou činnost zaměřenou na malé děti prezentuje například na sociálních sítích.

Pokud firmy a instituce nařízení nevyhoví, budou riskovat drastické pokuty. Mohou se vyšplhat až na více než půl miliardy korun. Pro související agendu si lze najmout odborníka zvaného pověřenec.

Podle vládního koordinátora digitální agendy Ondřeje Malého se s důsledky GDPR setká každý, kdo někomu jinému předává své údaje. Třeba když uzavírá smlouvu s telekomunikačním operátorem, bankou či energetickou společností.

Změna posiluje práva občanů vědět, kdo k jejich datům bude mít přístup, kdo a proč je bude zpracovávat a také na jak dlouho. Když souhlas odvolá nebo skončí důvod, proč se údaje zpracovaly (třeba splněním smlouvy), bude mít člověk právo „být zapomenut“.

S úpravou se musí vypořádat i nemocnice a ambulantní lékaři. Při běžném provozu žádný nový souhlas pacienta nutný nebude. Otázka je, jak dlouhou dobu bude možné data uchovávat.

Souhlas se zpracováním údajů by měl obsahovat i dobu, po kterou mohou být zpracovávány. GDPR platí pro všechny členské státy EU a je nadřazeno jejich zákonům. Každý stát má přijmout vlastní prováděcí zákon, jímž bude nařízení zavádět do praxe. Firmy si stěžují na jeho absenci. Obávají se zejména, že příslušný zákon nebude přijat včas. Legislativní úpravu zavádějící GDPR do českého právního řádu totiž bude muset schválit jak nová vláda, tak i sněmovna. Času je žalostně málo.

Mnoho firem se proto bojí, že konečná podoba adaptačního zákona pro GDPR bude přijata na poslední chvíli nebo dokonce až poté, co vstoupí v platnost. Obávají se také nákladů, které pro ně zavedení změn do praxe bude znamenat.

Co je GDPR
Podle GDPR patří mezi osobní údaje jméno, pohlaví, věk, datum narození, osobní stav, IP adresa, fotografický záznam, e-mail, telefonní číslo, státem vydané identifikační údaje (rodné číslo apod.), genetické údaje, údaje o zdravotním stavu, biometrické údaje, osobní údaje dětí.

Kde se s GDPR setkáme?

Při nakupování v obchodech: Prodejce smí uchovávat údaje zákazníků po dobu záruční lhůty kvůli právní úpravě ochrany spotřebitele. Potom je musí včas vymazat z databází.
Při nákupech v e-shopech: Souhlas se zpracováním údajů i pro jiné účely musí být uveden zvlášť, mimo obchodní podmínky. Pokud jej klient neudělí, nesmí být „potrestán“ neposkytnutím služby.
Ve školách a školkách: Souhlas rodičů nebo dítěte staršího 13 let bude třeba například kvůli umístění jeho fotografie na školním webu.
U lékaře a v nemocnici: Při běžném provozu žádný nový souhlas pacienta nebude třeba.
V zaměstnání: Zaměstnavatel smí shromažďovat údaje o zaměstnanci (případně o jeho nezletilých dětech) potřebné pro výpočet mzdy a odvodů na sociální a zdravotní pojištění.
U přímého marketingu (osobně zacílené reklamy): Odesílatel svým zákazníkům (i minulým) může poslat obchodní sdělení, ale příjemce musí mít možnost jednoduchým způsobem takové zasílání zakázat.
Na sociálních sítích: Pokud se staneme fanouškem facebookové stránky, lze to považovat za souhlas s doručováním marketingové komunikace. Přestaneme-li ji sledovat, souhlas odebíráme.

Zdroj: www.gdpr.cz, www.uoou.cz, Deník

Autor: Zdeněk Kellner

6.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pětice dam z Kalabis Quintetu zahraje koncert ve vlašimském zámku.

Vlašimskou premiéru odehrají dámy z Kalabis Quintetu na zámku

Dlouho očekávaná a potřebná rekonstrukce porodního oddělení a lůžkového oddělení intermediální a pooperační v kolínské nemocnici patří pro letošní rok k našim investičním prioritám.

Kolínskou porodnici má vrátit do Evropy nákladná rekonstrukce

Ve středu v Deníku: prvňáci ze ZŠ Miličín, Olbramovice a Vrchotovy Janovice

Benešovsko - Už ve středu pokračuje ojedinělý seriál Deníku, v němž se představí všechny děti, které ve školním roce 2017/2018 nastoupily poprvé do školy. Prohlédněte si jejich rozzářené tváře plné očekávání nových vzrušujících zážitků. Ve středu 17. ledna pokračujeme fotkami usměvavých dětí ze ZŠ Louňovice p. Blaníkem a ZŠ Čechtice.

Děti Babiše se vyvlékají z kauzy Čapí hnízdo. Vymlouvají se na zdraví

Děti premiéra Andreje Babiše zaslaly policii lékařské posudky, podle nichž se nemohou účastnit trestního řízení v kauze Čapí hnízdo. Jsou obviněni z toho, že svému otci pomáhali zakrýt dotační podvod. Policie nyní hodlá nechat jejich zdravotní stav přezkoumat. Informoval o tom server Neovlivní.cz.

AKTUALIZOVÁNO

Vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování Středočeši nepodpořili

Střední Čechy – Ne, ne – a ještě jednou ne. Takový výsledek přineslo v úterý hlasování členů Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti Střední Čechy o třech návrzích na usnesení, z nichž dvě byla sledována s mimořádnou pozorností médií. Týkala se totiž dotace pro multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo. Dotace dlouhodobě spojované s pochybnostmi, podezřením a dohadováním, zda se nynější premiér Andrej Babiš (ANO) a lidé kolem něj v minulosti nedostali k padesátimilionovému příspěvku (1 965 076,55 eura) na budování „farmy“ na Benešovsku podvodem. Věc stále zůstává v šetření pražských kriminalistů.

KRÁTCE: Vranovští nimrodi nabídnou v tombole plesu také daňka

Benešovsko - Přečtěte si krátké zprávy z regionu!

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>