VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Osobní údaje pohlídá i u nás Evropská unie

Benešovsko - Shromažďovat data o druhých nebude od 25. května už tak snadné jako dosud. Ten den totiž začne platit nařízení o ochraně osobních údajů zvané GDPR (General Data Protection Regulation). Firmy a organizace, zdravotnická zařízení i školy budou v řadě případů muset lidi žádat o souhlas se shromažďováním jejich dat a údajů. Ve většině případů ale bude nadále možné osobní údaje zpracovávat i bez jejich souhlasu – například z důvodu plnění smlouvy, právního důvodu nebo tzv. oprávněného zájmu.

6.1.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

„Zatím o tom moc nevíme a sháníme informace. Je to sice až od května, ale snažíme se v tom zorientovat. Je to ale pro nás nepříjemné, administrativy je všude ažaž,“ uvedla Jana Čechová, předsedkyně představenstva benešovského Mateřského centra Hvězdička, které svou činnost zaměřenou na malé děti prezentuje například na sociálních sítích.

Pokud firmy a instituce nařízení nevyhoví, budou riskovat drastické pokuty. Mohou se vyšplhat až na více než půl miliardy korun. Pro související agendu si lze najmout odborníka zvaného pověřenec.

Podle vládního koordinátora digitální agendy Ondřeje Malého se s důsledky GDPR setká každý, kdo někomu jinému předává své údaje. Třeba když uzavírá smlouvu s telekomunikačním operátorem, bankou či energetickou společností.

Změna posiluje práva občanů vědět, kdo k jejich datům bude mít přístup, kdo a proč je bude zpracovávat a také na jak dlouho. Když souhlas odvolá nebo skončí důvod, proč se údaje zpracovaly (třeba splněním smlouvy), bude mít člověk právo „být zapomenut“.

S úpravou se musí vypořádat i nemocnice a ambulantní lékaři. Při běžném provozu žádný nový souhlas pacienta nutný nebude. Otázka je, jak dlouhou dobu bude možné data uchovávat.

Souhlas se zpracováním údajů by měl obsahovat i dobu, po kterou mohou být zpracovávány. GDPR platí pro všechny členské státy EU a je nadřazeno jejich zákonům. Každý stát má přijmout vlastní prováděcí zákon, jímž bude nařízení zavádět do praxe. Firmy si stěžují na jeho absenci. Obávají se zejména, že příslušný zákon nebude přijat včas. Legislativní úpravu zavádějící GDPR do českého právního řádu totiž bude muset schválit jak nová vláda, tak i sněmovna. Času je žalostně málo.

Mnoho firem se proto bojí, že konečná podoba adaptačního zákona pro GDPR bude přijata na poslední chvíli nebo dokonce až poté, co vstoupí v platnost. Obávají se také nákladů, které pro ně zavedení změn do praxe bude znamenat.

Co je GDPR
Podle GDPR patří mezi osobní údaje jméno, pohlaví, věk, datum narození, osobní stav, IP adresa, fotografický záznam, e-mail, telefonní číslo, státem vydané identifikační údaje (rodné číslo apod.), genetické údaje, údaje o zdravotním stavu, biometrické údaje, osobní údaje dětí.

Kde se s GDPR setkáme?

Při nakupování v obchodech: Prodejce smí uchovávat údaje zákazníků po dobu záruční lhůty kvůli právní úpravě ochrany spotřebitele. Potom je musí včas vymazat z databází.
Při nákupech v e-shopech: Souhlas se zpracováním údajů i pro jiné účely musí být uveden zvlášť, mimo obchodní podmínky. Pokud jej klient neudělí, nesmí být „potrestán“ neposkytnutím služby.
Ve školách a školkách: Souhlas rodičů nebo dítěte staršího 13 let bude třeba například kvůli umístění jeho fotografie na školním webu.
U lékaře a v nemocnici: Při běžném provozu žádný nový souhlas pacienta nebude třeba.
V zaměstnání: Zaměstnavatel smí shromažďovat údaje o zaměstnanci (případně o jeho nezletilých dětech) potřebné pro výpočet mzdy a odvodů na sociální a zdravotní pojištění.
U přímého marketingu (osobně zacílené reklamy): Odesílatel svým zákazníkům (i minulým) může poslat obchodní sdělení, ale příjemce musí mít možnost jednoduchým způsobem takové zasílání zakázat.
Na sociálních sítích: Pokud se staneme fanouškem facebookové stránky, lze to považovat za souhlas s doručováním marketingové komunikace. Přestaneme-li ji sledovat, souhlas odebíráme.

Zdroj: www.gdpr.cz, www.uoou.cz, Deník

Autor: Zdeněk Kellner

6.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Nabízím práci pro pokrývač-klempíř 20 000 Kč Nabízíme práci pro šikovného pokrývače-klempíře, s praxí v zavedené firmě (práce pouze na doporučení). Flexibilita, šikovnost smysl pro kvalitu vítána. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 100 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Pracovník úklidu. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 110 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Hledáme obsluhu pojízdného mycího stroje pro úklid výrobní haly. Flexibilní pracovní doba. Možnost zkráceného úvazku (např. jen v odpoledních hodinách). Manipulace s břemeny. Prohlédněte si naše výrobní prostory na www.kemper.cz nebo https://www.youtube.com/watch?v=COdwrWy507U&feature=youtu.be. Pracoviště: Kemper spol. s r.o., Pyšelská, č.p. 393, 257 21 Poříčí nad Sázavou. Informace: Pavla Hrstková, +420 317 798 215. Výroba - Výroba Obsluha strojů 22 500 Kč Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků Práce v potravinářském provozu, obsluha potravinářských strojů, manipulace s hotovými výrobky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště Všechlapy, Požadujeme:, - Manuální zručnost, pečlivost, - Dodržování pracovních postupů s důrazem na čistotu, - Spolehlivost a zodpovědný přístup, - Smysl pro týmovou spolupráci, - Postačuje základní vzdělání, Popis náplně práce:, - Práce v potravinářském provozu , - Balení a manipulace s výrobky, - Měsíční bonusy, Nabízíme: příspěvek na dojíždění, případně svoz z Divišova., , Kontaktovat poprvé e-mailem.. Pracoviště: I love hummus,s.r.o. - všechlapy, 257 26 Divišov. Informace: Denisa Čadilová, +420 778 014 070. Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) Zedník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Práce i mimo region. Odměna dle výkonu. Možnost výdělku až 30 000 Kč. První kontakt telefonicky.. Pracoviště: Jan heřmánek, 257 65 Čechtice. Informace: Jan Heřmánek, +420 739 245 883.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Ukradených aut výrazně ubylo, i vloupání je méně

Videosouhrn 18. září 2018

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Rady do zahrady: domácí švestky, zelené hnojení, mšice, píďalky

Benešovsko - Rady čtenářům Deníku od zahrádkáře, ovocnáře, pěstitele a šlechtitele Petry Kumšty z Votic.

Hejtmance se lidé svěřili i s problémy se sousedy

Střední Čechy – Zájemci o alespoň krátké setkání se počítali na desítky. Tak v úterý vypadal v centru Benešova prozatím poslední ze série „úředních dnů“ středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) v regionech.

Při nehodě na Benešovsku zemřeli dva lidé

Votice – K tragické nehodě došlo v úterý odpoledne u Votic na Benešovsku. Střet osobního a nákladního auta nepřežili dva lidé.

Utužovat fyzickou kondici mohou na novém hřišti

Benešov /FOTOGALERIE/ - Workoutová a parkourová exhibice v podání nejlepších českých sportovců vyznávajících tuto životní filozofii byla k vidění v úterý 18. září dopoledne při otevírání speciálního hřiště nedaleko zimního stadionu v benešovské lokalitě Na Sladovce.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT