VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Osobní údaje pohlídá i u nás Evropská unie

Benešovsko - Shromažďovat data o druhých nebude od 25. května už tak snadné jako dosud. Ten den totiž začne platit nařízení o ochraně osobních údajů zvané GDPR (General Data Protection Regulation). Firmy a organizace, zdravotnická zařízení i školy budou v řadě případů muset lidi žádat o souhlas se shromažďováním jejich dat a údajů. Ve většině případů ale bude nadále možné osobní údaje zpracovávat i bez jejich souhlasu – například z důvodu plnění smlouvy, právního důvodu nebo tzv. oprávněného zájmu.

6.1.2018
SDÍLEJ:

GDPR. Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

„Zatím o tom moc nevíme a sháníme informace. Je to sice až od května, ale snažíme se v tom zorientovat. Je to ale pro nás nepříjemné, administrativy je všude ažaž,“ uvedla Jana Čechová, předsedkyně představenstva benešovského Mateřského centra Hvězdička, které svou činnost zaměřenou na malé děti prezentuje například na sociálních sítích.

Pokud firmy a instituce nařízení nevyhoví, budou riskovat drastické pokuty. Mohou se vyšplhat až na více než půl miliardy korun. Pro související agendu si lze najmout odborníka zvaného pověřenec.

Podle vládního koordinátora digitální agendy Ondřeje Malého se s důsledky GDPR setká každý, kdo někomu jinému předává své údaje. Třeba když uzavírá smlouvu s telekomunikačním operátorem, bankou či energetickou společností.

Změna posiluje práva občanů vědět, kdo k jejich datům bude mít přístup, kdo a proč je bude zpracovávat a také na jak dlouho. Když souhlas odvolá nebo skončí důvod, proč se údaje zpracovaly (třeba splněním smlouvy), bude mít člověk právo „být zapomenut“.

S úpravou se musí vypořádat i nemocnice a ambulantní lékaři. Při běžném provozu žádný nový souhlas pacienta nutný nebude. Otázka je, jak dlouhou dobu bude možné data uchovávat.

Souhlas se zpracováním údajů by měl obsahovat i dobu, po kterou mohou být zpracovávány. GDPR platí pro všechny členské státy EU a je nadřazeno jejich zákonům. Každý stát má přijmout vlastní prováděcí zákon, jímž bude nařízení zavádět do praxe. Firmy si stěžují na jeho absenci. Obávají se zejména, že příslušný zákon nebude přijat včas. Legislativní úpravu zavádějící GDPR do českého právního řádu totiž bude muset schválit jak nová vláda, tak i sněmovna. Času je žalostně málo.

Mnoho firem se proto bojí, že konečná podoba adaptačního zákona pro GDPR bude přijata na poslední chvíli nebo dokonce až poté, co vstoupí v platnost. Obávají se také nákladů, které pro ně zavedení změn do praxe bude znamenat.

Co je GDPR
Podle GDPR patří mezi osobní údaje jméno, pohlaví, věk, datum narození, osobní stav, IP adresa, fotografický záznam, e-mail, telefonní číslo, státem vydané identifikační údaje (rodné číslo apod.), genetické údaje, údaje o zdravotním stavu, biometrické údaje, osobní údaje dětí.

Kde se s GDPR setkáme?

Při nakupování v obchodech: Prodejce smí uchovávat údaje zákazníků po dobu záruční lhůty kvůli právní úpravě ochrany spotřebitele. Potom je musí včas vymazat z databází.
Při nákupech v e-shopech: Souhlas se zpracováním údajů i pro jiné účely musí být uveden zvlášť, mimo obchodní podmínky. Pokud jej klient neudělí, nesmí být „potrestán“ neposkytnutím služby.
Ve školách a školkách: Souhlas rodičů nebo dítěte staršího 13 let bude třeba například kvůli umístění jeho fotografie na školním webu.
U lékaře a v nemocnici: Při běžném provozu žádný nový souhlas pacienta nebude třeba.
V zaměstnání: Zaměstnavatel smí shromažďovat údaje o zaměstnanci (případně o jeho nezletilých dětech) potřebné pro výpočet mzdy a odvodů na sociální a zdravotní pojištění.
U přímého marketingu (osobně zacílené reklamy): Odesílatel svým zákazníkům (i minulým) může poslat obchodní sdělení, ale příjemce musí mít možnost jednoduchým způsobem takové zasílání zakázat.
Na sociálních sítích: Pokud se staneme fanouškem facebookové stránky, lze to považovat za souhlas s doručováním marketingové komunikace. Přestaneme-li ji sledovat, souhlas odebíráme.

Zdroj: www.gdpr.cz, www.uoou.cz, Deník

Autor: Zdeněk Kellner

6.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 500 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol Učitel/ka 1. stupně základní školy. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26500 kč, mzda max. 34500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pozice: učitel/ka 1. stupně základní školy, Přijmeme pracovníky na pozici učitelky 1. stupně ZŠ na dobu neurčitou., Zaměstnanecké výhody: zvýhodněné stravování, benefity z FKSP, Nástup: od 28.8.2018. Mzda: 26 500,- až 34 500,- Kč, Kontakt: Muška Jaroslav Mgr., tel.: 731 615 639, 731 615 638 - 7:00 - 7:45 hod. (pracovní dny), e-mail: zssedlecprcice@centrum.cz, muska.zs@sedlec-prcice.cz, Místo výkonu práce: Základní škola a Mateřská škola - Sedlec-Prčice, Školní č.p. 160, Sedlec, 257 91 Sedlec-Prčice. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola, sedlec-prčice, okres benešov, Školní, č.p. 160, 257 91 Sedlec-Prčice 1. Informace: Jaroslav Muška, +420 731 615 639,731 615 638.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 21 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník ve velkoobchodu. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme: zázemí stabilní společnosti, přátelský pracovní kolektiv / Požadujeme: praxi v řízení VZV, ŘP sk.B, fyzickou zdatnost / Pracovní náplň: příjem, expedice, úprava zboží na míru, převoz mezi sklady. Pracoviště: Karsis s.r.o. čechova, Čechova, č.p. 2148, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Leoš Karpov, .

Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 700 Kč

Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13700 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Pracoviště Votice , Hledáme šikovné uchazeče na pozici Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků. Požadujeme pracovitost a zodpovědnost. Vyučení v potravinářství výhodou, potravinářský průkaz výhodou.Nabízíme stabilní zaměstnání na HPP, možnost karierního růstu. Příspěvek na stravování, zaměstnanecké benefity, bonusy prémie. Kontaktovat telefonicky nebo emailem, nebo osobně na adrese Benešov, Křižíkova 2158 od 10-14 hod.. Pracoviště: Penkart s.r.o. votice - mokate czech,s.r.o., 259 01 Votice. Informace: P.Kartova, +420 608 507 172,608 611 122.

Výroba - Výroba Montážní dělník 14 200 Kč

Montéři kovových konstrukcí montér dopravního značení. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pracoviště Benešov a okolí, Krátkodobé zaměstnání. První kontakt telefonicky.. Pracoviště: Bau consult praha, s.r.o. benešov, Křižíkova, č.p. 2158, 256 01 Benešov u Prahy. Informace: Kristina Kubešová, +420 602 181 963.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
11

Očekávejte silniční děs: přichází období oprav

Titulní strana dvacátého pátého čísla týdeníku Benešovský týden.
119

Už jste četli Benešovský týden? Další číslo nového týdeníku je tu pro vás

Atletické přípravky Benešovska se v konkurenci neztratily

Vlašim – Téměř stovka malých atletů ze sedmi oddílů se představila na lehkoatletickém stadionu Na Lukách ve Vlašimi, kde se uskutečnily závody přípravek. Dívky a chlapci závodili ve dvou věkových kategoriích: 2007-2008 a 2009-2011.

Klíšťata netrápí lidi ve všech regionech stejně

Střední Čechy – Aktivita klíšťat je nyní na vrcholu – a s tím jsou spojena i rizika vážných onemocnění. K nejrozšířenějším patří klíšťový zánět mozku neboli encefalitida – a ještě frekventovanější Lymeská borrelióza.

Rozšířená realita v žaláři a dobře skrytá marihuana pro Poláky: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. června 2018.

OBRAZEM: Vlašimské koupaliště má nové sprchy

Vlašim - Poprvé v historii se návštěvníci vlašimského koupaliště Na Lukách sprchují teplou vodou. Do nové sezóny vstoupilo zařízení s novými sprchami a umývárnami v prostorách převlékáren. Zároveň provozovatelé investovali do nových dřevěných roštů určených k odpočinku. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT