„Zákon o odpadech říká, že se jedná o nebezpečný odpad. Tudíž jestliže já prodám někomu novou pneumatiku, kterou jsem nevyrobil, ale pouze koupil k dalšímu prodeji, jsem ze zákona povinný tu starou zdarma zlikvidovat," vysvětlil Petr Pohůnek, majitel divišovského autoservisu a pneuservisu stejného jména.

Jiné je to prý, pokud by někdo přijel s tím, že staré gumy chce v pneuservisu pouze nechat na likvidaci, bez toho, aniž by si vzal jiné. V tom případě divišovský pneuservis vybírá poplatek 15 až 20 korun za jednu pneumatiku.

„Záleží, o jakou se jedná gumu. Zda na osobní či nákladní auto," poznamenal Petr Pohůnek.

Podmínky jsou všude takřka stejné

Stejně hovoří například i vedoucí vlašimském pneuservisu v Blanické ulici Miloš Chvátal. Jestliže si u nich řidič koupí na své auto nové obutí, to staré od něj odeberou zdarma. Jinak si vlašimská provozovna účtuje takzvaný poplatek za přepravu, který činí za čtyři pneumatiky na osobní vůz zhruba sto korun.

„Je to to samé, jako když si koupíte v obchodě zářivky, lednici nebo televizi. To co si u nás koupíte, my od vás zase zdarma odebereme a necháme odvézt na likvidaci," řekl Miloš Chvátal.

Zdarma mohou použité pneumatiky odevzdat ale řidiči i ve sběrných dvorech. Tedy v těch, které jsou v místě jejich trvalého bydliště.

„Obyvatelé Benešova a spádových obcí, pokud se prokáží platným občanským průkazem, mají možnost u nás ročně odevzdat čtyři pneumatiky zdarma.

Cizí pak zaplatí kolem 40 korun za kus," uvedl ředitel Technických služeb Benešov Bohumil Rataj.

Zcela totožný scénář mají i ve Voticích, Týnci nad Sázavou nebo Vlašimi. Pro domácí čtyři pneumatiky zdarma, ostatní si za jejich likvidaci musí zaplatit. Jediné v čem se jednotlivá města liší, je výše poplatku.

Výhodu mají lidé 
s trvalým pobytem

„Jestliže k nám přijede se starými pneumatikami někdo, kdo není z Votic, musí zaplatit kolem padesáti korun za kus. Záleží na velikosti pneumatiky," prozradila odpadová hospodářka firmy Compag Votice Drahomíra Fulínová.

„My nemáme právo žádat po lidech občanku. Takže záleží na lidech, zda nám ji předloží či nikoliv. Ale velice často se setkáváme s tím, že nám ji dávají automaticky, aniž bychom je o to žádali," pochválila obyvatele Votic Drahomíra Fulínová.

V Týnci nad Sázavou může občan trvale žijící v katastru města odevzdat ročně bezúplatně dokonce šest ojetých pneumatik. Cena pro ostatní občany mimo katastr Týnec nad Sázavou a pro firmy a podnikatele jsou 3 koruny za kilogram.

„Na našich webových stránkách je ceník, kde si mohou všichni lidé najít, co k nám mohou odvézt, kdy a kolik za to zaplatí," zdůraznila Petra Görtlerová, ekonomka Technických služeb Týnec nad Sázavou.

Zdarma přijmou čtyři, ale i šest gum

Použité pneumatiky vybírají i ve sběrném dvoře ve Vlašimi. Tam jsou ochotni dokonce přimhouřit nad jejich množstvím oko. Standardně vybírají od Vlašimáků zdarma čtyři gumy. Když jich ale někdo přiveze pět nebo šest, vezmou je také.

„S čím máme trochu problémy, jsou podnikatelé. Ty musí likvidaci platit a to se jim příliš nechce. Snaží se tedy různými způsoby tuto povinnost obcházet," postěžoval si vedoucí sběrného dvora a oddělení svozu Technických služeb Vlašim Pavel Balík, podle kterého přijíždí do jejich sběrny jen minimum „cizích". Ti pak platí za odpad jako v Týnci. Tedy za kilogram.