Jedná se nejen o přednášky na téma zdraví, ale v Netvořicích už několik let zcela nezištně organizuje takzvanou Úklidovou štafetu. Jejím cílem je uklidit nepořádek kolem cest a silnic, a tak zlepšit celkový pohled na tento svět. Rok od roku tak díky ní mizí z přírody metráky odpadků.

„Já nebydlím přímo v Netvořicích, ale v obci, která se jmenuje Tuchyně," upřesnila hned v úvodu Šárka Zemanová, která ve vísce nedaleko Netvořic nejprve zhruba do svých osmi let žila a poté tam jezdila za svou babičkou a dědou.

Není tedy divu, že jí Netvořicko přirostlo natolik k srdci, že ho považuje nejen za svůj druhý domov, ale snaží se o jeho zvelebování. A to jak pořádáním například přednášek s léčitelkou Marií Příhodovou či vedením hormonální jógy, tak především organizováním již zmiňované Úklidové štafety.

„S tou jsem začala v loni poprvé, takže letos to byl druhý ročník," odpověděla usměvavá blondýnka na otázku, kdy s pořádáním štafety začala.
A rozhodně s tímto nápadem nemíní skončit. Rok od roku se daří dobrovolníkům nasbírat čím dál tím víc odpadků. Zatímco loni nasbírali 320 kilogramů nepořádku, letos to bylo už 580 kilogramů.

„Ten druhý rok byl tak úspěšný hlavně proto, že se nám podařilo zlikvidovat černou skládku, kde mohla naše parta sebrat tak 150 kilogramů nepořádku. Byly tam pneumatiky, staré koberce a tak," vysvětlila Šárka Zemanová.

„Ale samozřejmě už nechodíme jen podél silnic, a také jsme měli o dvě trasy víc," poznamenala mladá žena, která už jako mladá maminka při procházkách s kočárkem sbírala po cestě odpadky. Výbavou kočárku tedy nebyl jen dudlík či láhev s pitím pro malou dcerku, ale i gumová rukavice a igelitový sáček na sběr nepořádku. Časem si ovšem řekla, že sama nemůže všechno zvládnout, a proto přišla s nápadem Úklidové štafety, který se jak vidět osvědčil.

Druhou významnou aktivitou Šárky je zprostředkování přednášek na téma zdraví. Kdysi se jedné takové zúčastnila v Praze a natolik ji to zaujalo, že si řekla, proč nedat možnost se dozvědět něco, jak ona říká o takových těch babských receptech či reflexní terapii i ostatním.

„Na první přednášku přišlo asi dvacet lidí, na tu druhou, která byla spojena s ochutnávkou zdravé výživy, už nám byla třída ve škole, kterou nám obec ochotně zapůjčila malá," pochlubila se aktivní žena s tím, že na příští rok už plánuje další ročník Úklidové štafety i setkání s Marií Příhodovou, tentokrát na téma ženské orgány či mateřství a děti.

„Ještě bych chtěla říct, že bez vstřícnosti a pomoci městyse by nic z toho, co iniciuji, nešlo. Jak starostka Netvořic Monika Šlehobrová, tak její zástupkyně Ivana Fulínová mají podobné smýšlení jako já, takže to jsou dámy, s kterými spolupracuji nesmírně ráda," dodala Šárka Zemanová.