„Uklízelo se opět od pramene řeky po její soutok s Vltavou, dohromady téměř 200 kilometrů,“ odkryla tajemství jednoho z čísel Jaroslava Tůmová, mluvčí pořadatelské obecně prospěšné společnosti Posázaví s tím, že na celých 90 kilometrech, od Kácova do Pikovic, sbírali brigádníci právě v režii Posázaví. „Jejich přičiněním odvezla svozová auta na skládky přes deset tun nepořádku,“ dodala.

Očistě se kromě Sázavy podrobily také sázavské přítoky Benešovský, Kamenický a Jevanský potok. Za čtrnáct let z řeky zmizelo opravdu velké množství nepořádku. Toho je, jak Posázaví potvrdilo, každoročně méně a méně. Přesto má úklid stále své opodstatnění. Ten letošní měl ale také některé novinky. Třeba tu, že řeku mezi Kácovem a Pikovicemi na všech jejích pěti úsecích, neuklízeli dobrovolníci celé tři dny. Přesto si zaslouží dík.

„Děkujeme všem, že přišli pomáhat, i když letos počasí moc nepřálo,“ připomněla ředitelka společnosti Posázaví Bohunka Zemanová. „I když odpadků u řeky ubývá, nové „nálezy“ pneumatik, zrezivělých kovových konstrukcí, zbytků plastového nábytku, kusů igelitů nebo plastových a skleněných lahví ukazují, že je to ještě běh na dlouhou trať,“ dodala ředitelka Posázaví a připomněla, že patnáctý ročník projektu se uskuteční od 3. do 5. dubna 2020.

Čtrnáctá Čistá řeka Sázava.
OBRAZEM: Do Posázaví vyrazili dobrovolníci, uklízejí řeku i břehy
Jana Sovová a Pavel Mašín v sobotu ráno u náhonu v Krhanicích.
Po letech očisty řeky Sázavy ubylo odpadků, nebylo třeba uklízet celý víkend
Čistá řeka Sázava v úseku Kácova.
Na kácovském úseku Sázavy pomáhalo řece čtyřicet brigádníků