Rodiči nechtěné děti, tak budou mít znovu o kus větší šanci přežít. Nový babybox je zhotovený z antikorozního plechu a jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky.

„Po vložení děťátka a aktivaci senzoru se zcela samočinně dvířka zavřou. Ručičky či nožičky děťátka jsou chráněny proti kolizi s dvířky fotobuňkami,“ vysvětlil předseda nadačního fondu opatření, které zabrání poranění nemluvněte s tím, že vnitřní prostor babyboxu je klimatizovaný.

Otevírání zrekonstruovaných oddělení.
V benešovské nemocnici otevřeli první dvě zrekonstruovaná oddělení

Zařízení je navíc opatřeno náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu novorozeneckého oddělení. Informace o uložení dítěte se dostane také na mobilní telefony sloužících zdravotníků.

„Ve dvaceti boxech pořízených za peníze Nadace Komerční banky Jistota bylo nalezeno už šedesát nechtěných lidských mláďat. Jistě to není veselá informace, ale určitě důvod k pocitu zadostiučinění,“ dodal Ludvík Hess.

V Česku rodiče za čtrnáct let, co zařízení v zemi fungují, do 76 babyboxů odložili 188 dětí. Tři z nich v Benešově. Poslední tamní odloženec se jmenuje Toník. Jméno mu daly zdravotní sestry podle bývalého primáře dětského oddělení Antonína Tomaidese.

Lávka už v Benešově spojuje Táborskou a Křižíkovu ulici.
Benešov navrhne zrušení stavby lávky, chce ale výjezd z tunelu