Co Včelojedi za uplynulý rok vykonali pro druhé?
Děti samy i s veřejností uklízely město, uspořádaly Vánoční deskohraní a pro zvířata nainstalovaly krmítka do parku. Zvířatům z vlašimské paraZOO vyrobily pomůcky a pro veřejnost uspořádaly vypouštěcí akci zvířat ze Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim.

Děti pořádaly i benefiční akce pro záchrannou stanici. Kolik vybrali?
Pro vlašimskou záchrannou stanici uspořádaly děti celkem čtyři benefiční akce, v rámci kterých získaly 18 259 korun.

Při vernisáži se skvěle prezentoval folklórní soubor Benešáček
Folklorní soubor dostal od města 100 tisíc



Jaký měly akce, podle vás, přínos pro druhé?
Přínosem akcí bylo zejména získání finančních prostředků na navracení poraněných zvířat zpět do přírody, dále informovanost veřejnosti o problematice odhazování odpadků na veřejném prostranství a ve volné přírodě, seznámení veřejnosti s problematikou zraňování volně žijících zvířat a zlepšení podmínek výběhů chovaných zvířat v paraZOO.

Jaký přínos mají podobné akce pro samotné děti?
Děti se naučily zorganizovat nové akce, které dosud nerealizovaly. V rámci nich zdokonalovaly koordinaci osob, přípravu pomůcek a materiálu. Naučily se, jak akce propagovat a vyzkoušely si roli herců i moderátorů. Dalším přínosem byla hmotná a finanční zodpovědnost, kterou rozvíjely během benefičních akcí.

Jaké pro děti bylo přebírat ocenění?
Určitě to bylo pro ně odměnou. Přebírání ocenění Brána k druhým se uskutečnilo v Národním technickém muzeu a moderoval jej známy herec Petr Vacek. Mohli jsme se společně seznámit s činností ostatních oceněných týmů, prohlédli si muzeum a domů si odnesli hodnotné ceny. Nejen to snad bude motivovat děti k další prospěšné činnosti pro druhé, ale zejména pocit z vykonané práce a uvědomění si významu pomoci druhým.

Soutěž Brána k druhým
Soutěž pro dětské skupiny do 26 let, které vykonaly něco prospěšného a užitečného pro ostatní, organizuje Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Národním institutem pro další vzdělávání. V roce 2017 bylo mezi držitele titulu Brána k druhým vybráno celkem pět dětských kolektivů. Aktivita přihlášených skupin je vyhodnocena na základě doložení, které může obsahovat fotodokumentaci, články z tisku i z webů či záznamy z kronik. Komise přihlíží také ke svědectví toho, komu byla poskytnuta pomoc nebo toho, kdo o aktivitě dobře ví. Vyhodnocení celé soutěže provádí odbor pro mládež MŠMT prostřednictvím hodnotící komise.

Koncert v kostele sv. Anny.
OBRAZEM: Sbírku tříkrálovou v Benešově ukončil koncert