Náklady na opravu dvou přemostění dosáhly na 11,5 milionu korun. Středočeský kraj částku zaplatil z vlastního rozpočtu a pomocí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Rekonstrukce trvala osm měsíců.

Základní škola. Ilustrační foto.
Audit Deníku: Rostou platy. I blbá nálada

Mosty mezi Kamenicí a Čakovicemi byly ve velmi špatném stavu. V roce 2013 je významně poškodila povodeň. To stěžovalo dopravu od Týnce nad Sázavou na Prahu po takzvané „staré benešovské.“ Řidiči museli po celou dobu prací jezdit trasou před Babice delší o zhruba dva kilometry. „Denně ji využívají stovky lidí, zejména při cestě do zaměstnání. Jejich počet se v létě ještě zvyšuje. Do oblasti kolem řeky Sázavy míří tisíce chatařů, vodáků a turistů. Jsem proto ráda, že se nám opravu podařilo dokončit už na začátku sezóny,“ řekla hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Původní mosty stavbaři zdemolovali a nové postavili kompletně od základů. Jeden z mostů je dlouhý bezmála 20 metrů a náklady na jeho stavbu bez DPH se vyšplhaly na 5,9 milionu korun. Druhý most měří 15 metrů a stál přes 5,5 milionu korun bez DPH.

Z 1837 mostů, které spravuje Středočeský kraj, jich je ve špatném stavu 446. Ve velmi špatném stavu se jich nachází 114 a v havarijním stavu pak 14. Podle odborného odhadu by bylo na jejich opravu potřeba více než 8,5 miliardy korun. Letos půjde na opravu mostů ve středních Čechách 850 milionů korun. Velká část z toho bude z krajského rozpočtu.

Cigarety. Ilustrační foto.
S protikuřáckým zákonem žádné drama do barů nepřišlo