Osm polí ochranného pletiva na mostě spojující benešovské ulice Hodějovského a Nádražní je už více než dva roky poničených. Zda jde o výsledek řádění vandalů, nebo nešťastnou náhodu, kdy se nadměrný náklad nevešel na most zůstává i po tak dlouhé době velkou neznámou. Nezodpovězenou otázkou přetrvává i to, kdo je vlastně jeho majitelem, a tudíž tím, kdo by se měl o jeho opravu postarat.

Před dvěma lety se k jeho vlastnictví hlásila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) a slibovala, že bez ohledu na to, kdo plot „rozpáral" jej na vlastní náklady opraví, a pokud bude škoda převyšovat pět tisíc korun podá trestní oznámení na neznámého pachatele pro poškození cizí věci. Nic se ale nestalo. V květnu letošního roku totiž Marek Illiaš, z tiskového odboru SŽDC řekl, že při prověřování, kdy dojde k opravě ochranného pletiva zjistil, že oplocení není v jejich majetku, ale v majetku Správy a údržby silnic. Tedy opravu musí zajistit oni.

„Most je skutečně náš, ale pletivo by mělo být v majetku SŽDC, jelikož se jedná o zařízení sloužící k ochraně jejich majetku. I když je to trochu sporné," připustil tehdy Jiří Šrankota, vedoucí provozního úseku Správy a údržby silnic oblasti Benešov. Přesto řekl, že pokud se SŽDC nebude k opravě „znát" zajistí nápravu sami.

„My to pletivo k ničemu nepotřebujeme. Ale vzhledem k tomu, že asi ve smlouvě nedohledáme, že jsme to předali dráze, domluvil jsem se s cestmistrem, pod kterého tento úsek silnice spadá, aby objednal nové pletivo," uvedl včera dopoledne Jiří Šrankota s tím, že výměna poškozených polí ochranného pletiva za nové by měla být hotová do konce prázdnin.

„Jsou dovolené, tak jenom doufám, že se nevyskytnou nějaké problémy, které by tu opravu zpozdily. Pokud půjde všechno ale tak jak má, se začátkem nového školního roku, by mělo být všechno v pořádku," dodal vedoucí provozního úseku Správy a údržby silnic oblasti Benešov.