„Mohou se při tom zranit při útěku před světly a výbuchy. Velmi časté jsou nárazy dezorientovaných ptáků do překážek či kolize vyplašené divoké zvěře s auty. Stres a desítky minut strávené v panickém útěku zvířatům navíc vyčerpávají v zimě tak vzácnou energii,“ upozornila Eliška Kuťáková, z ekoporadny Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi.

Navíc petardy a světlice obsahují nebezpečné chemikálie. Ty podle odbornice způsobující například sníženou funkci štítné žlázy u člověka a například rachejtle obsahují i těžké kovy, které pak kontaminují vodu či půdu.

Srna zraněná po silvestrovské nociZdroj: Záchranná stanice živočichů Plzeň

„Pyrotechnika ale může samozřejmě i zraňovat lidi a zapalovat jejich majetek. Navíc se jedná o drahou zábavu. Během pár minut může takový domácí ohňostroj přijít až na šest tisíc korun. Městské ohňostroje pak stojí statisíce až miliony a tyto prostředky by se daly využít na něco trvalejšího,“ dodala Eliška Kuťáková, z vlašimské ekoporadny.

Daňka hasiči vystříhali z pletiva
Do nepřístupného terénu lesa nad řekou Sázavou ve Lštění dorazili v pondělí 28. října hasiči z Benešova. „Jejich úkolem bylo pomoci daňkovi, který se zamotal parožím do pletiva oplocenky. Hasiči pletivo rozstříhali a zvíře uvolnili,“ potvrdila mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Tereza Fliegerová.

Výroba dárečků z netradičního materiálu zvaného Kumihimo děti moc bavila.
Děti si technikou Kumihimo vyrobily vánoční dáreček
Místem vhodným pro přespávání bezdomovců se stala také zahrada u piaristické koleje.
Pomoc bezdomovcům je složitá, mají problém s disciplínou