„Jsem v Choceradech na mostě a teče tady úplně bílá Sázava,“ informoval v neděli 3. prosince dopoledne Miroslav Peška, který neobvyklý vzhled řeky pozoroval společně se svou ženou.

Záhada byla zakrátko rozluštěna. V pátek na ráno na dálnici na 47. kilometru ve směru na Prahu došlo k nehodě dvou kamionů a jeden z nich převážel náklad, který následně obarvil také řeku.

„Při nehodě došlo k úniku 21 tun latexové barvy. Ta naštěstí není toxická a je vodou ředitelná a její část se podařilo zachytit v jímkách u benzinového čerpadla,“ uvedl ředitel HZS Benešov Josef Setnička.

Znečištěná řeka Sázava.Zdroj: Jiří Weiner

Případ nyní řeší úředníci specializovaní na životní prostředí.

Podle Ladislava Holomčíka, mluvčího HZS Středočeského kraje se netoxická barva dostala z jímek do Blanice a odtud do Sázavy. „Je proto jasné, že barva ovlivní také vzhled Vltavy a následně nejspíš i Labe,“ připomněl mluvčí středočeských hasičů.

Parní vlak. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Při přednášce se pobaví o Posázavském Pacifiku

Stav po pěti dnech

I po pěti dnech se pozorovatelé dolního toku Sázavy, nepřestávají divit, jakou že to má řeka barvu. A také bombardují úřady i redakce dotazy na příčinu takového neobvyklého jevu. Původcem nezvyklé barvy vody v řece je latex. Tato netoxická barva se do sázavské vody dostala po té, co v pátek 1. prosince brzy ráno havarovaly na 47 kilometru dálnice D1 dva kamiony. Jeden převážel i barvu pro malíře pokojů. 

„Při nehodě došlo k úniku jednadvaceti tun latexové barvy. Ta je netoxická a vodou ředitelná. Její část se podařilo zachytit v jímkách u benzinového čerpadla,“ řekl ředitel HZS Benešov Josef Setnička.

Při pozorování řeky o víkendu, popisoval svědek v Choceradech Miroslav Peška, že má Sázava barvu bílou. Včera však další lidé hodnotili barvu toku jako světle zelenou. Důvod takové proměny je zřejmý. Koncentrace barvy v řece s odtokem vody dolů po proudu klesá. Řeka přibírá více a více příměsí ze svých četných přítoků, které tím barvu ředí. Ani to však nevylučuje, že se podivnou barvou říční vody nebudou zabývat i další lidé.

Podle Ladislava Holomčíka, mluvčího HZS Středočeského kraje se barva dostala z jímek do Blanice a odtud do Sázavy. „Je proto jasné, že barva ovlivní také vzhled Vltavy a následně nejspíš i Labe,“ připomněl mluvčí. 

Námraza. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Jízda v prosinci vyžaduje opatrnost
Ilustrační foto
Noční komplikace v dopravě přinášely led i oheň