Problém už Týnec řešil několikrát. K základnímu vzdělávání tam stačila až do začátku šedesátých let minulého století budova v Benešovské ulici. Svému účelu sloužila od roku 1899. V roce 1963 ale děti z dynamicky se rozvíjejícího průmyslového sídla začaly navštěvovat školu novou, na sídlišti. A ta ve výuce postačovala prakticky beze změn až do září 2018. Tehdy přibyly v takzvaném spojovacím krčku, tedy podlouhlé stavbě umístěné mezi dvěma původními pavilony, čtyři nové učebny. Současně škola dostala k užívání vedle stávající tělocvičny i novou moderní sportovní halu. V budoucnu však musí přijít zásadní změna.

Rekonstrukce povrchu silnice u Mariánovic.
Jihovýchodní obchvat nevznikne. Silnici od Mariánovic však pokryje nový asfalt

„Pro zvýšení kapacity školy v sídlišti počítáme s tím, že tam přistavíme celý nový pavilon. Ten bude sloužit v podstatě jako druhý spojovací krček,“ uvedl starosta.

Na takovou stavbu ale bude potřeba vhodné místo. Vytvořit by ho měla demolice přízemního pavilonu s družinou, kuchyní a jídelnou. Nová budova pak propojí oba původní pavilony.

„Nový objekt o dvou podlažích uzavře školní dvůr a do všech budov školy se pak žáci i kantoři dostanou, aniž by se museli přezouvat. Škola tak bude mít jeden hlavní vstup a jedny šatny,“ vyzdvihl starosta další z přínosů nového školního areálu.

Nové prostory i aula

V novém pavilonu najde místo jak školní družina, tak kuchyně s jídelnou a vedle čtyř až pěti učeben i kabinety kantorů a sborovna. V tamní aule se mají konat společné školní akce. Pavilon ale zatím ještě nemá ani přesně daný vzhled. Jisté je jen to, že pultovou střechou se nebude lišit od ostatních částí školy.

„Předpokládáme, že cena stavby bude mezi 250 až 300 miliony korun,“ uvedl Kadrnožka a přiznal, že bez pomoci dotace tak masivní investici město jen z vlastního rozpočtu, nezvládne.

Průzkum podzemí prostřednictvím georadaru v centru Benešova.
Specialista zkoumal podzemí v Benešově. Výsledky pomohou při opravě náměstí

V současné době začíná Týnec pracovat na přípravě projektu a to podle radnice potrvá až půl druhého roku.

„Další rok pak budeme hledat peníze, tedy čekat na dotační titul. A pak už by se mohlo začít další dva roky stavět,“ uzavřel starosta s tím, že velmi optimistický výhled dokončení současného záměru radnice vychází na období let 2027 až 2028.

V současné době do týnecké ZŠ dochází 650 dětí a škola je podle Martina Kadrnožky na samé hraně své kapacity. Dětí ale má v nejbližších letech na Týnecku, kde nyní žije 5667 lidí, stále přibývat. Už nyní to předznamenává situace v mateřské škole.