Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo na odstraňování bariér v budovách domů s pečovatelskou službou i objektů městských a obecních úřadů dvacet milionů korun – přičemž do 31. ledna, do kdy se obce a města mohly o dotace ucházet, přišla z celé republiky desítka žádostí v celkovém objemu 17,1 milionu. Ve středu o tom informoval Vilém Frček z ministerstva.

Benešovská radnice na Masarykově náměstí.
Úřad v Benešově povede žena

Ze středních Čech byli Týnečtí jedinými žadateli – a současně se v rámci republiky ucházejí o nejnižší částku. Jiní zájemci požadují na své projekty spojené se zajištěním bezbariérových vstupů do budov i příspěvky v řádu milionů. „Příjemcem dotace může být výhradně obec, jejíž projekt byl schválen řídicím výborem Národního rozvojového programu mobility pro všechny,“ poznamenal Frček.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) ve středu připomněla, že program je kromě odstraňování bariér ve veřejných budovách zaměřen také na dostupnost sociálních zařízení pro lidi se sníženou schopností pohybu a orientace. „Jde například o bezbariérové toalety, výtahy nebo o svislé a schodišťové plošiny,“ vypočetla, nač jsou peníze určeny.

Ilustrační foto
Memoriálu Vladimíra Tuhého se zúčastní osobnosti otužování
Křižovatka ulic Nádražní a Tyršovy u benešovské sokolovny.
Projekt křižovatky u sokolovny zaplatí město, stavbu kraj