Kromě výstavby vodovodu, kanalizace a čistírny odpadních vod provedla revitalizaci Ratajského potoka s rybníkem. Tam se v současné době dokončují práce na retenční nádrži. Výsledkem je zpomalení a snížení odtoku vody z lokality, doplněný zelený porost a přirozené protipovodňové opatření.

„Díky těmto přírodě přátelským úpravám vzniklo mimo jiné pod obcí nádherné místo k procházkám zdejších občanů i výletníků, kteří přicházejí do Rataj z turistické stezky," uvedla Eva Vrzalová, manažerka Mikroregionu Český smaragd s tím, že břehy potoka jsou už porostlé olšemi, vrbičkami a původními druhy rostlin. Navíc je zde možné pozorovat různé živočichy, třeba vážky nebo zajímavé druhy ptáků.

Za zmínku stojí i nově vybudovaná čistírna odpadních vod, kde se o čistící procesy starají kořeny rákosu obecného a chrastice rákosovité. Tyto rostliny navíc vhodně doplňují přírodní scenérii.

„Ratajští si umí dopřát ale i bohatý společenský život. V roce 2007 obec slavnostně otevřela Spolkový dům v centru vesnice a od té doby jej řádně využívá," poznamenala manažerka Mikroregionu Český smaragd.

Zatímco na podzim se zde lidé sejdou na Svatomartinském posvícení, v zimě se místní potěší s Mikulášem a jeho společníky. V létě pak, pokud není ratajským nakloněno hezké počasí se ve spolkovém domě odehrává Dětský den, v červenci vyhlášení hasičské soutěže Ratajský pohár.

„Léto v Ratajích končí Posezením pod lipami, což je hudebně společenská slavnost, kterou pro obyvatele jako poděkování za pomoc při přípravě veřejných akcí pořádá SDH ve spolupráci s obecním úřadem. Součástí je i malý ohňostroj pro děti," poznamenala manažerka Eva Vrzalová, která zároveň dodala, že nedílným prvkem obce je i kaple na návsi, kde se konají bohoslužby. Místní svatostánek je hojně navštěvován i kvůli nádherným dřevořezbám Josefa Kupsy.