Když loni po všech průtazích konečně Středočeský kraj vydal stavební povolení na obchvat a ministerstvo dopravy jej pro řadu úředních nedostatků zrušilo, slíbila hejtmanka, že nové povolení bude na světě do čtyř měsíců. A skutečně byl v polovině února nový dokument na světě. Ale ani ten neprošel. Odvolání jednoho z účastníků řízení řeší od pondělí 20. dubna ministerstvo. „Na rozhodnutí o odvolání zatím čekáme,“ uvedla na začátku tohoto týdne Helena Frintová z kanceláře hejtmanky.

Přesto se stavba obchvatu přece jen přiblížila. ŘSD se totiž dohodlo se společností Davo Car, která byla největším odpůrcem navrhované varianty obchvatu. Podle Niny Ledvinové byla s firmou podepsána smlouva o odkoupení chybějících pozemků. „Firma také stáhla své námitky a odvolání,“ dodala mluvčí ŘSD.

Nebezpečná křižovatka U Topolu na jihu Benešova leží na mezinárodní silnici E55..
Zlepšuje skutečně Středočeský kraj dopravu?

Projektantem předpokládaná cena díla je zhruba 430 milionů korun, ale konečná cena bude záviset na výběrovém řízení zhotovitele. Olbramovický bypass silnice I/3 s mezinárodním značením E55 bude dlouhý necelých 3,5 kilometru. Na stávající silnici se severu napojí poblíž Čapího hnízda a na jihu na obchvat Votic. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Centrem obce denně projíždí téměř 30 tisíc aut. Pod jejich koly tam zahynulo od doby, kdy se začalo před téměř třemi desítkami let intenzivně hovořit o stavbě obchvatu, několik chodců.

Stavba biokoupaliště ve Voticích.
Ve Voticích věří, že si v biokoupališti zaplavou už v červnu