Ministerstvo našlo v rozhodnutí kraje spoustu chyb. Ty zahrnulo sedm subjektů do celkem 60 námitek, které pak ministerstvo jako odvolací orgán přezkoumalo. Hned 24 jich podala firma Davo Corporation, která v Olbramovicích provozuje autobazar. Další desítky přidali obyvatelé, tři obec a jednu i firma Imoba, jež provozuje Čapí hnízdo.

Středočeský kraj pochybení odmítl a ústy vedoucího odboru dopravy Zdeňka Škalouda informoval, že úřad vydá na základě připomínek v nejkratší možné době, maximálně do tří až čtyř měsíců, nové rozhodnutí. „Neměl by být ohrožen původní termín zahájení stavby,“ tvrdil.

Vizualizace stavby obchodního domu v benešovské ulici Červené Vršky.
Z ulice Červené Vršky udělá stavba ostrůvku jednosměrku

Uplynuly ale tři měsíce a podle starosty Ivana Nováka se zatím nic podstatného nestalo. „Nemám z kraje žádnou informaci,“ řekl. Podle Heleny Frintové z kanceláře hejtmanky už ale kraj žádost o stavební povolení předal k dopracování stavebníkovi – Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

A Nina Ledvinová, mluvčí ŘSD, potvrdila, že v ŘSD nyní doplňuje podklady vyžádané speciálním stavebním úřadem. „Předpokládaný termín doložení podkladů je 15. říjen. Pak by měl úřad vydat stavební povolení a začne běžet lhůta pro nabytí jeho právní moci,“ dodala mluvčí.

Cesta k benešovské střelnici na Kavčíně.
Benešov vypořádává pozemky pod budoucím obchvatem