Platí to, i když radnice den startu prací ohlásila už několikrát. Vždyť samotný záměr pochází z roku 2012. Přesto o „revoluci“, po níž se ulice změní takřka k nepoznání, prostornou třídu se stromy a lavičkami, někteří obchodníci z Tyršovy ulice ani neslyšeli. A ti, kteří o záměru radnice ví, zase nemají dostatek informací, díky nimž by se už teď, s předstihem, mohli na situaci, kdy stavební stroje zastaví před jejich výlohou, připravit.

„Moc toho o rekonstrukci ulice nevím,“ potvrdila Ludmila Arnová ze zlatnictví. „Myslím si ale, že víc než nás ovlivní práce přístup zákazníků do obchodů. Možná se budou muset něčemu vyhýbat a něco překračovat. Naše zboží sem nemusí přivážet nákladní auta, tak alespoň v tom to budeme mít proti jiným obchodům snazší,“ míní prodavačka.

Pod hvězdami spal v noci na pondělí 26. června v centru Benešova člověk, který si tam ponechal jak lůžko, tak nejspíš veškerý movitý majetek.
Noclehárnu si bezdomovec přestěhoval na náměstí

Obchodnice z krámku s pracovními oděvy, Eva Chaloupková, slyšela o pracích v Tyršově ulici při malé dotazníkové akci Benešovského deníku, vůbec poprvé. „Pro nás zásobování zbožím asi tak složité nebude. Majitelé si ho vozí sami, kamiony sem nejezdí. Větší problém by mohl nastat, až zaprší. Možná tu bude i bláto a práce možná mohou ovlivnit i počet zákazníků, kteří k nám při rekonstrukci ulice najdou cestu,“ má určité obavy prodavačka Eva Chaloupková.

To vedoucí drogérie Marcela Hrušková má už teď obavu z toho, že její zákazníci nebudou mít možnost zaparkovat poblíž obchodu a raději půjdou tam, kde tuto možnost najdou. „U nás se nakupují i poměrně těžké věci,“ připomněla usměvavá obchodnice s tím, že dosud nemá žádné informace ani o tom, jak bude řešeno zásobování velkými nákladními auty. „Mám z toho strach. Hlavně, aby takový stav netrval moc dlouho,“ dodala.

Úrodu jahod pokaždé ovlivňuje počasí. To letošní přineslo v březnu nebývalé teplo, které vystřídaly dubnové mrazy. Po nich od máje přišlo dlouhé období sucha.
Sběr jahod letos končí, úrodu ovlivnilo sucho

To, co čeká obchodníky, radnice tuší. Proto už jednou start prací „odpískala“. Nesouhlasila s tím, aby byla ulice rozkopaná i během vánočních nákupů. Jenže tomu se obchodníci a zákazníci stejně nevyhnou. „Práce jsou ale připravené tak, by se nezrušil obchodní charakter ulice. Během Vánoc sice bude povrch ulice bez dlažby, ale bude krytý zeminou. Pokládka dlažby s finální úpravou povrchů se odehraje napřesrok,“ slibuje starosta Benešova Petr Hostek.

Že se letos stavět skutečně začne, je zřejmé i z toho, že radnice už v březnu požádala o vydání stavebního povolení. Rekonstrukce parteru Tyršovy ulice je dlouhodobou vizí současného i bývalého vedení města. Kromě zlepšení vizáže ulice na povrchu, projdou rekonstrukcí i inženýrské sítě pod povrchem. Na to všechno má aktuální rozpočet města připraveno 33 milionů.

Ilustrační foto.
Na dovolenu bez starostí? Odpojte sporák a pusťte alarm