Novinářka a humanitární pracovnice Petra Procházková se svým vyprávěním přijede ve čtvrtek 8. ledna odpoledne do Benešova. V Šímově síni Muzea umění a designu na Malém náměstí má jednapadesátiletá žurnalistka od 19 hodin přednášku, kterou nazvala jednoduše: Ukrajina… Rusko…

„Bude to nejen přednáška Petry Procházkové, ale následovat bude po ní i beseda s návštěvníky akce," připomněla Anna Fassatiová z Muzea umění a designu Benešov.

Petra Procházková se narodila na podzim 1964 v Českém Brodě na Kolínsku a po gymnáziu vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově.

Pracovala v časopise Květy a od roku 1989 pak v Lidových novinách jako reportérka domácí rubriky. Zásadní posun v její profesní kariéře přišel však až po sametové revoluci. V roce 1992 ji list vyslal jako svou zahraniční korespondentku do Ruska. A její první reportáže do Česka přicházely z Abcházie, jejíž odtržení od Gruzie podporovalo právě v letech 1992 a 1993 Rusko.

V roce 1994 založila společně se stejně laděným kolegou Jaromírem Štětinou, současným českým senátorem, soukromou novinářskou agenturu Epicentrum. Kromě psaných reportáží vytvořila řadu dokumentů zaznamenaných kamerou.

Přispívala do Lidových novin, slovenského SME, týdeníku Týden a dalších časopisů a to především svědectvím o konfliktech v Osetii, Abcházii, Gruzii, Tádžikistánu, Náhorním Karabachu, Afghánistánu. Proslavené jsou také její reportáže z uprchlických táborů a vypálených kurdských vesnicích v Kurdistánu. Působila dokonce i mezi gerilovými bojovníky na Východním Timoru a několik let se zajímala i o problematiku Čečenska. Sama se dokonce v době bojů v Čečně s několika novináři nabídla jako rukojmí místo pacientů nemocnice, které drželi lidé kolem Šamila Basajeva, viceprezidenta mezinárodně neuznávané separatistické vlády v Čečensku a velitele islámské gerily bojující za nezávislost své země na Rusku.

S využitím encyklopedie Wikipedia