Přestože v průběhu letních měsíců funguje podobně jako v jiných částech roku, v červnu a v červenci klesají odběry přibližně o polovinu.

„To je samozřejmě dáno tím, že v létě jezdí naši dárci na dovolené a podobně," vysvětlil primář benešovské transfuzní a hematologická stanice Vladimír Bouček s tím, že nemocnice si i tak s vlastními zásobami krve vystačí. Nicméně provoz je zajišťovaný bez významnějších rezerv.

„Ale v každém případě si nemusíme krev nikde půjčovat. Dokonce se nám podařilo v červenci realizovat navíc jeden mimořádný odběr krve, a v srpnu bychom to chtěli zopakovat," zdůraznil Vladimír Bouček.

Nejenže transfuzní stanice dokáže pokrýt potřeby benešovské nemocnice, ale je schopna i v tomto období plnit své závazky vůči partnerským nemocnicím. To znamená standardně pokrývat jejich potřeby.

„Co se týká počtu „prázdninových" dárců letos a v letech předchozích, tak se dá říct, že jsou stejné. Žádný pokles nebo nárůst jsme nezaznamenali. Obdobné je to i s věkovou kategorií dárců. Také ona se nijak nemění," uvedl primář benešovské transfuzky.

Zásobu krve potřebují v transfuzní a hematologické stanici v letních měsících ještě více, než jindy v roce. V tomto období se stává více úrazů, lidé si na dovolených způsobují různé pády nebo je vyšší počet dopravních nehod.

„V této souvislosti bychom chtěli vyzvat naše dárce, aby i v měsíci srpnu přišli darovat krev v co největším počtu. Jsme připraveni a budeme velmi rádi, když přijdou darovat krev, a za to jim také velmi děkujeme," dodal Vladimír Bouček.

Benešovská transfuzní a hematologická stanice má zatím krve dost. Co když ale zásoby dojdou?
V tom případě musí požádat o pomoc některou z pražských nemocnic.

Jak ale řeší případ, když potřebnou krev nemají ani v jiných ústavech?
Transfuzka má v evidenci zapsaných několik tisíc dárců, na které má v převážné většině mobilní telefonní číslo, takže jim v případě opravdu veliké nouze může zavolat.