Pro novou výzvu vybrala MAS dvě oblasti podpory, o které byl v uplynulých výzvách největší zájem. První má název Zemědělství živí venkov a uplatnění v něm najdou projekty zaměřené na rozvoj živočišné a rostlinné výroby a to ať už investicemi do nových strojů a technologií nebo rekonstrukcí souvisejících staveb.

Charitní obchůdek.
Charita Vlašim potřebuje pomoc, kvůli covidu jí chybí peníze z Tříkrálové sbírky

V rámci druhé oblasti podpory nazvané Na venkově to žije mohou obce i spolky žádat o peníze na rekonstrukci mateřských a základních škol, hasičských zbrojnic, veřejných prostranství a kulturních či spolkových zařízení včetně knihoven.

Celkově si úspěšní žadatelé mohou odnést téměř 6,06 milionu korun. Zájemci o dotaci mohou průběžně konzultovat své projektové záměry s odborníky MAS Blaník, nebo se zaregistrovat na informační semináře pro žadatele. Ten se uskuteční už online ve středu 24. února.

Starosta Bystřice Michal Hodík.
Bystřice se upíná ke strategii rozvoje do roku 2030. Své si k tomu řekly i děti

„Během předchozích výzev z Programu rozvoje venkova v letech 2018 až 2020 jsme podpořili jedenačtyřicet projektů místních žadatelů částkou převyšující 18,7 milionu korun,“ připomněla předsedkyně MAS Blaník Jitka Fialová s tím, že řada těchto projektů již byla zrealizována a vyplacena.

„Program rozvoje venkova je úspěšný a nezanedbatelně přispěl k rozvoji našeho území. V tom se také chystáme pokračovat v dalších letech až do roku 2027,“ dodala předsedkyně.