Novinkou na „komunálu“ bude v Benešově nižší počet zastupitelů. Těch bývalo dlouhé roky 27, ale rozhodnutím kolektivního a nejvyššího orgánu města, zastupitelstva, se tento počet od podzimu změní na 23. Komu nižší počet zastupitelů prospěje, ukáží až samotné výsledky. Jasné už nyní je, že přísun hlasů té které straně „naředí“ také další volební subjekty, které se klání před čtyřmi roky neúčastnily nebo ani neexistovaly. Celkem se o hlasy bude ucházet deset volebních subjektů, hnutí a stran.

Vedle tradičních stran seřazených podle abecedy - ANO 2011, ČSSD, KDU-ČSL, která se naposledy spojila se Stranou zelených, KSČM, ODS, VPM, STAN, TOP 09 a řady nezávislých kandidátů, se o hlasy Benešáků „poperou“ nově také SPD Tomia Okamury, Piráti a docela neznámý, v Benešově nový subjekt - Impuls. Naopak, z kandidátek se protentokrát vytratila KDU-ČSL.

V čele kandidátky ANO je v Benešově stejně, jako před čtyřmi roky, současný místostarosta, Jiří Švadlena.

Za ČSSD bude z postu lídra kandidátky o místo v zastupitelstvu usilovat současný starosta Petr Hostek. „Držíme programovou lajnu dál,“ potvrdil včera s tím, že chce dokončit práci, kterou na radnici začal.

Nikoli na vlastní kandidátní listině se objeví znovu také zástupci Zelených. „V Benešově půjdou naši kandidáti do voleb na kandidátce Pirátů,“ uvedl předseda krajské organizace Jiří Čejka.

To členka Pirátů, Hana Chalušová potvrdila: „Naším kandidátem v komunálních volbách je Daniel Netušil.“

Dan Netušil je známý především jako zpěvák a také nejpopulárnější hudební interpret čtenářské ankety Benešovského deníku – Benešovský Otík.

Komunisty povede do voleb jejich tradiční lídr, zastupitel města, novinář Ivan Cinka.

Nové byty. Ilustrační foto.
KRÁTCE: nově zateplené byty, koncert na koupališti či exkurze

ODS se pokusí o zisk většího počtu zastupitelů s kandidátkou, v jejímž čele stojí někdejší místostarosta, současný zastupitel, Roman Tichovský.

O comeback bude na listině VPM usilovat z pozice jedničky někdejší starosta a stavební inženýr Jaroslav Hlavnička.

Lídrem kandidátky SPD je ještě nedávno místostarostka Benešova Nataša Bruková. Pro ni to bude na samém vrcholu kandidátky nová zkušenost, i když ve volbách před čtyřmi roky byla na čtvrtém místě listiny ČSSD.

„Mým cílem je prosadit na radnici transparentní jednání a umožnit rovné příležitosti všem lidem v Benešově,“ uvedla Bruková.

Naprosto neznámý je ale už zmiňovaný Impuls. Jeho lídrem pro podzimní hlasování je lékař František Rousek, který se v roce 2014 jako kandidát bez politické příslušnosti stal zastupitelem na kandidátce TOP 09. Na ní se nyní naopak ocitl dlouholetý člen VPM Tomáš Podhola. Někdejší místostarosta, je tak pro podzimní volby jedničkou kandidátky TOP 09. „Chci do komunální politiky vrátit čestnost a slušnost,“ řekl na otázku Deníku, s čím do voleb jde.

V čele listiny STAN se postaví současná zastupitelka Benešova Jana Čechová. V programu se chce její strana soustředit na dlouhodobý rozvoj Benešova. „Ne jen na jedno volební období,“ uvedla.

Vedle komunálních voleb se budou ve stejném termínu konat na Benešovsku také senátní volby. O křeslo v horní komoře už nebude usilovat nejpopulárnější politik Benešovska, starosta Vlašimi a současný senátor Luděk Jeništa. Chce se naplno věnovat práci pro město. Senátorem se naopak chce stát místostarosta Benešova Jiří Švadlena (ANO). Aby se do senátu dostal, bude muset porazit politologa Jiřího Kozáka (ODS), právníka Petra Petržílka (ČSSD), místostarostu Říčan u Prahy Zdeňka Hrabu (STAN), Piráta, odborníka na vzdělávání, Petra Chaluše, lidovce Jana Borgulu, který je stavební technik, spisovatelku Terezii Radoměřskou (TOP 09) i benešovského kolegu ze zastupitelstva, Ivana Cinku (KSČM).

Ilustrační snímek.
U Bystřice havarovala tři auta a dodávka, silnice je uzavřena