„Tématem bude trávení versus psychika,“ připomněla Eva Stulíková z Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Benešov s tím, že potřebnost přednášek zaměřených na duševní zdraví vzešla ze zkušeností z minulých, „covidových“ let. „Následky nejrůznějších omezení a tím i přerušených sociálních vazeb si dnes nesou úplně všichni, nejen děti, ale i dospělí,“ uvedla.

Přednášející psycholožka Eva Řádková posluchačům připomene například i to, že stresové období dál přetrvává vlivem aktuálních událostí, například války na Ukrajině.

V posledním čtvrtletí loňského roku se příznaky depresí a úzkosti projevily u čtrnácti procent dotazovaných. V letech před krizemi se deprese a úzkosti objevovaly zhruba jen u šesti procent respondentů.
Jak se zbavit úzkosti? Zkuste okamžitou pomoc bez léků

Na přípravě přednášek se podílelo město Benešov, jehož zaměstnanci zapracovali témata do Programu prevence kriminality města Benešova na letošní rok. Právě z něj pak budou přednášky, které potrvají celý rok, financovány.

„Věříme tedy, že občané této možnosti využijí a získají tak cenné informace k tomu, aby se v dané problematice dokázali orientovat,“ dodala Eva Stulíková.