Louňovice ale žijí především současností a budoucností. Proto se stále více dostávají do hledáčku těch, kteří unikají z chvatu velkých měst. I jim městys poskytují nejdůležitější služby. Například mateřskou a základní školu. „Díky práci minulého i předminulého zastupitelstva se nám školu podařilo udržet,“ uvedl starosta.

Deník na návštěvě.Zdroj: DENÍK

Základní škola je nyní klasickou devítiletkou, i když do osmého a devátého ročníku děti zatím nedospěly. Když se Václav Fejtek před dvěma roky stal starostou, právě končila rekonstrukce školy. Přibyly například nové toalety, rozvody elektřiny, vody a odpadu nebo výtah pro bezbariérový přístup. Škola má proto potenciál přijmout další žáky, kteří mohou využívat i loni postavenou venkovní učebnu v koutě školního hřiště.

Ale i v Louňovicích trvale žijí lidé, aniž by tam měli zapsané trvalé bydliště. A samozřejmě spotřebovávají infrastrukturu, i když daně platí jinde. Právě oni však v případě naplnění kapacity škol budou první, kdo uslyší, že pro jejich děti není místo. K tomu zatím nedošlo a dost místa je i v mateřince. Vzniklo na úkor části velké plynové kotelny.

Zima v Louňovicích pod Blaníkem.
ANKETA: Jak se vám žije v Louňovicích pod Blaníkem

I žákům a jejich rodičům slouží u školy chodník podél nejrušnější silnice II/125. Radnice ho chce dotáhnout až na náměstí. A chystá i další rozvoj. Je podstatný, protože obyvatelstvo stárne i pod Blaníkem.

Ale ani další služby, jako je lékař, restaurace, kadeřnictví, obchody, kostel, přírodní koupaliště s blanickou vodou nebo vodovod a kanalizace napojená na v roce 2012 postavenou dostatečně kapacitní čistírnu odpadních vod, tuto situaci nezmění. To se podaří až díky možnosti stavět nové domy. Ty však mohou vyrůst zase jen díky zmíněné infrastruktuře.

Městys má novou rozvojovou lokalitu ležící vedle výpadovky na Načeradec. Letos tam vybuduje inženýrské sítě a komunikace. Kvůli koronavirovému výpadku příjmů ale musí využít i poslední rezervu, kterou má díky dřívější investici do podílových fondů.

Pivovarský rybník v Louňovicích pod Blaníkem v lednu roku 2021.
Bahno a orobinec zmizí, Pivovarský rybník v Louňovicích letos čeká rekonstrukce

„Na zasíťování lokality, které považuji za nejhezčí místo městyse potřebujeme osmadvacet milionů korun, ale věříme, že soutěží cena klesne,“ přeje si starosta s tím, že takto vysoký výdaj si bude moci radnice dovolit jen v případě, že mu s ním pomohou sami noví majitelé parcel. Městys totiž ještě dalších dvou dekád bude splácet úvěr, který si vzal na čistírnu odpadních vod.

„Na čtrnáct parcel po tisíci metrech je kolem dvaceti zájemců,“ potvrdil Václav Fejtek poptávku převyšující nabídku. „Mezi uchazeči jsou místní i lidé z Prahy,“ dodal a připomněl, že zatím ještě není určen ani klíč, jakým radnice pozemky přidělí. „Obec na tom ale vydělávat nebude, prodáme je jen za cenu našich nákladů,“ ujistil.

Kromě obecních pozemků by se Louňovice mohly rozrůst i na pozemcích původně církevních. Ty ale zasíťuje soukromá firma. Připraveny k prodeji by mohly být nejdříve napřesrok.