„Všechny tyto nové dokumenty se nazývají Manuál městských povrchů, Manuál městského informačního a orientačního systému a Manuál městského mobiliáře," upřesnil starosta Benešova Jaroslav Hlavnička normu vycházející z výjimky ze směrnice.

O tom, co může, nebo nemůže být postaveno na určitém území města, rozhoduje zastupiteli schválený, po novu vydaný územní plán. Další dokument, regulační plán, pak upřesňuje, jak velké stavby, případně v jakém stylu či dokonce barvě, mohou v daných lokalitách vzniknout. Oba dokumenty nesmějí stát proti sobě a musí být v souladu.

Manuály pak jdou ještě dál a určují, jaký materiál použije zhotovitel na finální podobu nového cesty, stezky, chodníku či vozovky, jakou podobu a barvu budou mít například lavičky nebo odpadkové koše a také, jak bude vypadat orientační a informační systém.

Benešov sice jakýsi „nápovědný" systém má, ale podle vedení města je nedostatečný, nepřehledný a dokonce nejednotný. Někde jsou ukazatele na hnědém podkladu, jinde na červeném. Proto zanedlouho vznikne systém nový, stylově i barevně jednotný.

Celý článek najdete v tištěném vydání Benešovského deníku s datem 5. prosince 2015