Na to, jak přípravy pokročily, poukázalo pondělní jednání středočeských radních. Řešilo se vybavení interiérů za šest milionů korun. Chystá se pořízení nového typového i atypického nábytku, závěsů, žaluzií – a také informačního a grafického systému, informoval v pondělí Jan Denemark Nováček z krajského úřadu. „Dětské centrum Strančice uspořádalo výběrové řízení, při němž dosáhlo ceny 5,982 milionu korun,“ uvedl s tím, že nákupy, na něž dojde ještě v letošním roce, budou finančně kryty z fondu investic Dětského centra Strančice.

Podařilo se ušetřit – a to poměrně významně, zdůraznil v pondělí 16. září středočeský radní pro oblast investic a veřejných zakázek Martin Herman (ANO). „Výběrové řízení bylo rozděleno do dvou částí, přičemž v prvním případě byla dosažená cena o 49 procent nižší než předpokládaná hodnota – a v druhém o 6 procent,“ upřesnil.

Ilustrační snímek. Výstavba dálnice.
Nové stavby okolí neuškodí, když se zbourá barák

Přípravy na stěhování na novou adresu (a to konkrétně Chocerady 124), což se chystá už od roku 2015, si vynutilo soudně potvrzené navrácení strančického objektu původním vlastníkům. Změna se současně stala příležitostí vybudovat moderní komunitní centrum zajišťující poskytování zdravotních a sociálních služeb pro rodiny pečující o děti s postižením, jehož podoba je na hony vzdálená vžitým představám o ústavní péči. Prostředí se má blížit skutečnému domovu, v maximální míře otevřenému jak spolupráci s neziskovými organizacemi, jež se osvědčuje už ve Strančicích, tak možnosti zapojení rodičů. Přesně na míru dětem se specifickými potřebami, jaké přinášejí vážná a kombinovaná postižení (například dětská mozková obrna s poruchami pohybového vývoje, genetická vada, použití tracheosondy nebo gastrosondy) se ve zdravém prostředí nedaleko Sázavy v Choceradech připravují nejen interiéry rekonstruovaného objektu, ale také zahrada s hřištěm, které jim bude maximálně vyhovovat.

Ilustrační foto.
Zločinů v kraji přibylo, těch nejzávažnějších je méně

Žáci na dopravním hřišti Na Sladovce v Benešově.
Žáci se na dopravním hřišti pobavili a také se něco naučili